GroenLinks vindt daarom dat er een verantwoorde balans moet zijn tussen enerzijds recreatie en anderzijds bescherming van kwetsbare natuur.
- De gemeente bestemt de inkomsten uit toeristenbelasting voor het bevorderen van de kwaliteit van recreatie, in het bijzonder natuurrecreatie. We werken samen met de terreinbeherende organisaties om duidelijke informatieverstrekking, routes en andere voorzieningen voor toeristen te realiseren.
- GroenLinks kiest voor schone werkgelegenheid. De gemeente ondersteunt daartoe met name (nieuwe) bedrijvigheid die past bij het groene karakter. Ze is aanjager van duurzame startups en sociaal ondernemers die werken aan innovatieve, creatieve oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken.
- Met winkels en horeca maken we duidelijke afspraken over afvalscheiding, duurzame logistiek en maatregelen om energieverspilling (terrasverwarming, open winkelpuien) tegen te gaan.
- Wie een evenement wil organiseren in de gemeente Renkum, krijgt daarvoor alleen een vergunning als het evenement duurzaam is qua energie, water, afval, en toiletten. Hiervoor worden heldere regels opgesteld en gepubliceerd.
- De gemeente gaat met spoed werken aan een adequate oplossing voor de milieuvervuiling (o.a. uitstoot van stikstof), het overmatig grondwatergebruik en de stankoverlast die enkele bedrijven in onze gemeente veroorzaken. De gemeente kan dat niet alleen en zal hiervoor samen met de Provincie Gelderland een aanpak ontwikkelen.
- Waar er als gevolg van bedrijvigheid verkeersoverlast is, of onveilige verkeerssituaties ontstaan, helpt de gemeente omwonenden om verantwoordelijke bedrijven hierop aan te spreken. Zonodig neemt de gemeente vervolgens maatregelen.
- Waar bestaande bedrijvigheid veel hinder veroorzaakt voor mens en natuur, dient er een garantie te komen dat de hinder wordt weggenomen, zo niet dan is toekomstige verplaatsing of sluiting noodzakelijk. De gemeente moet bevorderen dat alle betrokkenen hierover op een open en constructieve manier kunnen spreken, zodat we samen een visie kunnen formuleren voor de toekomst van locaties.
- Bedrijventerreinen horen aan de rand van dorpen, niet tussen woongebieden. De gemeente maakt met betrokkenen een plan voor de herstructurering van het gebied rond de Cardanuslaan in Doorwerth.
- De gemeente steunt landbouwbedrijven die biologisch, duurzaam en natuurinclusief willen boeren. Deze dragen immers bij aan herstel van landschap, biodiversiteit, dierenwelzijn, minder stikstofuitstoot en lagere klimaatbelasting van ons voedsel.
- De gemeente Renkum verwelkomt en ondersteunt lokale- en regionale voedselstrategieën gericht op verduurzaming van de voedselketen. Op weekmarkten en standplaatsen komen klanten meer lokale producten en producenten tegen.
- Gemeente Renkum sluit zich aan bij CittàSlow (‘de langzame stad’), het internationale verbond van gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed scoren.