Twaalf buurtinitiatieven van in totaal bijna honderd betrokken dorpsgenoten werden zaterdag 26 februari door GroenLinks in het zonnetje gezet met een rood-groen lintje.
 

Wolfheze

De hele dag was GroenLinks zaterdag op pad door de zes dorpen om lintjes uit te reiken. De start was in Wolfheze, waar de 9-jarige Valerie van Aalst een lintje kreeg voor haar initiatief Plastic Valley, waar ze zwerfplastic omtovert tot kleurrijke straatbankjes.

Renkum

In het dorp Renkum werden de initiatieven ‘Auto van de straat’ en ‘mini-biebs’ in het zonnetje gezet. De bewoners van de Groenendaalseweg zijn superblij met hun elektrische deelauto. Door deze met elkaar te delen, konden er maar liefs acht auto’s verdwijnen uit het straatbeeld. Er ontstond ruimte voor meer groen en spel op straat. Op steeds meer plekken verschijnen minibiebs. Spullen delen is niet alleen duurzaam, maar ook verbindend in de buurt. In alle minibiebs hebben we het boekje Mooi Renkum en een lintje achtergelaten.

Heelsum

In Heelsum kregen de werkgroepen ‘Stromende beken’ en ‘Vrijwilligers Kerkje op de Heuvel’ een lintje. Door klimaatverandering en onttrekkingen van grondwater drogen onze beken op. De werkgroep ‘Stromende beken’ weet dit onderwerp op de politieke agenda te zetten en de medebewoners bewust te maken van dit grote probleem met verstrekkende gevolgen voor de natuur en biodiversiteit in de gemeente Renkum.

De vrijwilligers van het Kerkje op de heuvel willen samen met de buurt dit bijzonder plekje nog aantrekkelijker maken voor bezoekers en omwonenden. Door dit jaar het planten van bloembollen en het plaatsen van een groot insectenhotel, moet naast het buurtgevoel ook de biodiversiteit worden versterkt.

Doorwerth

De volgende lintjes gingen naar de tuingroep van het Pop-up plein en het Voetbalteam Richtersweg in Doorwerth. Het Pop-upplein voor hun positieve bijdrage aan het nieuwe ontmoetingsplein. Door te experimenteren en door gewoon te doen kijken deze bewoners welke activiteiten aanslaan in de buurt. Zo zijn er verschillende enthousiaste groepen te vinden op de Jeu de boules banen en is er ook een tuingroep bezig met het verbouwen van groente en fruit op de Hugelbeet op het plein.

Het team Voetballen op de Richterweg krijgt een lintje omdat ze luisteren naar kinderen uit kwetsbare gezinnen en helpt met wat zij graag willen doen. In dit geval dus lekker voetballen met elkaar!

Heveadorp

Van de positieve energie uit Doorwerth naar het duurzame energie-initiatief in Heveadorp. Het Hevea Initiatief heeft zich hard gemaakt om onderzoek te doen naar het plaatsen van drie waterturbines bij Stuw in Driel. Dit om in de toekomst elektriciteit te kunnen gaan leveren aan 1000 huishoudens in de gemeente Renkum. Uitkomst van het onderzoek is positief, dus: op meer schone energie in gemeente Renkum!
Een initiatief wat een ander probleem aansnijdt is De Plandelman. In Heveadorp is plandelen een nieuwe sport. Het combineert wandelen met plastic rapen, waarmee je direct je omgeving schoner achter laat. Als een kwart van de bevolking elke dag drie stukjes zwerfafval op zou ruimen, is Nederland binnen één week schoon.

Oosterbeek

Het laatste dorp van de tour is Oosterbeek, waar drie lintjes werden uitgereikt: Duurzaam Talud, het groene schoolplein bij de Bernulphusschool en ontmoetingsplek Oase in de Klipper.  Openbare ruimtes werden omgevormd naar groene oases voor het dorp. In de wijk Talud is een groep begonnen met verduurzamen. Een van de werkgroepen zet zich in voor meer biodiversiteit rond het voetbalveld. Zij willen hier een ‘zee van bloemen’ maken, wat ook een fraai beeld oplevert en natuurlijk de biodiversiteit bevordert.
De ouders van kinderen van het Kindcentrum Oosterbeek hebben zich hard gemaakt voor een meer uitdagend en groen schoolplein bij de Bernulphusschool. Buitenlessen zijn waardevol en bevorderen het leervermogen van de kinderen. Een waardevolle aanvulling voor de kinderen in Oosterbeek.
Ten slotte was er een lintje voor het Initiatief Oase in Oosterbeek.  Een plek om tot jezelf te komen. De Oase is te vinden in de Klipper waar je op dinsdag, woensdag en donderdag kan binnenlopen voor een kopje koffie of thee. Waar ontmoeting centraal staat in de vorm van een praatje, spelletje of gewoon lekker de krant lezen.

Buurtgeluk! Al deze initiatieven maken de gemeente Renkum groener, gezonder en gelukkiger.