Op 30 oktober stond een bestemmingsplanwijziging uiterwaarden Kasteel Doorwerth op de agenda van de gemeenteraad. De gronden in de uiterwaarden waarover het besluit ging, zijn in eigendom van het Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK), maar worden al enkele jaren gepacht door biologische boerderij Veld en Beek. Deze landbouwgronden worden nu omgevormd tot natuur. De biodiversiteit zal toenemen, zoals de situatie decennia geleden was, met bijzondere, in Nederland zeldzaam geworden soorten. Omdat er minder mest op uitgereden mag worden en de grasgroei daardoor afneemt, zijn bij Veld en Beek zorgen ontstaan over de langjarige bedrijfszekerheid. GroenLinks heeft daarom initiatief genomen voor een motie die zowel Veld en Beek als de natuur ten goede zal komen.

Biologische, natuurinclusieve landbouw kan een waardevolle aanvulling zijn op natuurgebieden. De waarde van Veld en Beek voor de Renkumse samenleving is bovendien groot, en ook op talloze andere fronten is Veld en Beek een voorbeeldbedrijf voor Nederland: voor dierenwelzijn, de korte keten tussen boer en consument en de milieuvriendelijke, natuurinclusieve bedrijfsvoering. Het kan niet zo zijn dat dit soort bedrijven moeten vrezen voor hun bestaanszekerheid. En gelukkig werd dat in de raad breed gedeeld. Als GroenLinks wilden we echter ook een conflict tussen natuur en biologische landbouw voorkomen (of tussen het GLK en Veld en Beek). 

Het voorstel voor de bestemmingswijzigingen van landbouw naar natuur is door de raad unaniem aangenomen. Ook voor Veld en Beek is hard geknokt. In een motie vraagt de raad het College om mogelijk landelijke ontwikkelingen ten aanzien van beleid te volgen, en zodra nieuw beleid van kracht is, met het GLK en Veld en Beek in gesprek te gaan om te verkennen of er nieuwe mogelijkheden zijn die gunstig zijn voor de bedrijfsdoelen van Veld en Beek. Daar stonden we als fractie niet per se afwijzend tegenover, maar wij vonden dat speculeren op Haagse beleidsontwikkelingen onvoldoende zekerheid zou creëren voor Veld en Beek. Niemand kon namelijk een concrete aanwijzing geven over of dit beleid daadwerkelijk in ontwikkeling is, wat de reden is voor de ontwikkeling en wanneer het mogelijkerwijs gereed zou zijn, laat staan wat de consequenties voor de landbouw en de natuur zouden zijn (en met het huidige kabinet in het achterhoofd…).

Wij wilden meer perspectief voor zowel de natuur als voor Veld en Beek. En perspectieven zijn er! Zo heeft de provincie al 33 miljoen van het Rijk heeft gekregen om de natuur rond de bestaande, beschermde natuur te verbeteren, onder meer door meer ruimte te creëren voor natuurinclusieve landbouw, aanvullend op de beschermde natuur (het Gelders Natuur Netwerk – GNN). Ook stelt het Rijk vanaf 2026 500 miljoen extra beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer, voor gronden buiten de beschermde natuur. Omdat de Gelderse Gedeputeerde in een recente brief aan de Minister ook nog aangeeft de reeds beschikbare middelen in te willen zetten voor gebiedsprocessen om de natuurvriendelijke landbouw te stimuleren, met als prioriteit de landbouw nabij de Veluwe (dus ook Veld en Beek), ligt hier een prachtige kans voor Veld en Beek. Die mogen we niet laten schieten!

We zijn dan ook blij dat de oorspronkelijke motie in constructief overleg verrijkt is, en het College ook oproept om de bovengenoemde kans te grijpen. De motie is unaniem aangenomen! Het College mag aan de slag om mogelijkheden te creëren voor een gebiedsproces om de duurzame, natuurinclusieve landbouw in en rond de natuur te versterken.