Deze zomer heeft GroenLinks Renkum vragen gesteld over de opvang van zwerfdieren in de gemeente Renkum. De opvang van zwerfdieren is gedurende de eerste 14 dagen een wettelijke taak van de gemeente. Voor wat betreft de opvang van katten en honden heeft het college recent nieuwe afspraken gemaakt met dierenasiel de Hof van Ede voor een periode van vijf jaar. De Hof van Ede gaat nu alle honden en katten op vangen voor de gemeenten Ede, Veenendaal, Wageningen en Renkum.
Met name waar het gaat om de opvang van katten en kittens tijdens de zomerperiode zijn er zorgen of er voldoende opvangcapaciteit zal zijn, zoals de Hof van Ede ook zelf heeft aangegeven op de website van Hoog & Laag.
De vragen en antwoorden treft u hieronder aan. Het antwoord van het college van B&W van Renkum is vooral gericht op het waarborgen adequate en kwalitatieve opvang. Over de kwaliteit van de opvang bestonden bij ons echter ook geen zorgen: ik ben zelf bij de Hof van Ede gaan kijken en heb een positief beeld gekregen van het werk dat zij, in samenwerking met de Dierenambulance, doen.
Wel hebben wij zorgen over de sterke concentratie van de zwerfdierenopvang: hoe kun je met zo’n groot bedieningsgebied ook nog goed monitoren of je inderdaad voldoende katten en honden die op straat zwerven op weet te vangen? Er zijn ook signalen dat er zwerfdieren (met name katten) blijven lopen, bijvoorbeeld vanuit de stichting DOED. Wij zijn tevreden met de toezegging dat we als Gemeenteraad geïnformeerd worden over dit onderwerp en blijven dit onderwerp met grote interesse volgen!
De vragen die wij gesteld hebben zijn de volgende:
1.Hoe controleert het college dat de nu gemaakte afspraken omtrent de opvang van honden en katten inderdaad leiden tot een adequate opvang van de zwerfdieren binnen de gemeente Renkum? Op welke termijn kan de Gemeenteraad een dergelijke evaluatie tegemoet zien?
Antwoord: Op 15 juli jl. is met Hof van Ede een overeenkomst ondertekend waarin de uitoefening van bevoegdheden ten aanzien van de opvang gevonden dieren is geregeld.
Hierin zijn allerlei zaken vastgelegd voor een adequate en kwalitatieve opvang van zwerfdieren. Zo ontvangt de gemeente bijvoorbeeld jaarlijks een verslag en financiële verantwoording van activiteiten, een overzicht van aantal opgenomen en geplaatste dieren en ook afschriften van werkafspraken en protocollen met relevante partijen zoals bijvoorbeeld de Dierenambulance West Veluwe Vallei.
2.Hoe wordt er door het college mee omgegaan indien mocht blijken dat de Hof van Ede op termijn onvoldoende opvangcapaciteit heeft?
Antwoord: Op uw vraag hoe wij omgaan met een eventueel gebrek aan opvangcapaciteit kunnen wij u meedelen dat wij, in een voorkomende situatie, hierover uiteraard in overleg gaan met Hof van Ede en de gezamenlijke gemeenten Wageningen, Ede en Veenendaal voor wat betreft mogelijke oplossingen. Op dit moment is er voldoende opvangcapaciteit en worden er in “piekperiodes” acties ondernomen om de opvang op verantwoorde wijze te regelen. In 2011 informeren wij de betreffende commissie van uw raad over de bevindingen in het jaar 2010 door toezending van het jaarverslag.