Afgelopen april hebben burgemeester en wethouders het Groene Akkoord ondertekend. Dat akkoord is een afspraak in de Stadsregio met betrekking tot duurzaamheidseisen waaraan (ver)bouwers in de stadsregio gaan voldoen. Het akkoord is de opvolger van het convenant duurzaam bouwen (DuBo) van de stadsregio.
We zijn blij met dat we na een lange DuBo periode nu een moderne opvolger hebben gekregen. Maar die blijdschap wordt getemperd als je het akkoord doorleest.

In grote lijnen komt het er op neer dat de gemeenten in de stadsregio de zogenaamde GPR methode gaan gebruiken. Dat is een soort meetlat waaraan (ver)bouwingen moeten voldoen. Het is een objectief meetinstrument dat niet alleen energiezuinigheid meet maar de hele (ver)bouwketen duurzamer maakt. Dat is grote winst.

Maar met elke meetlat is de belangrijkste vraag hoe hoog je die legt. En daar schort het volgens ons aan. Voor die eerder genoemde energiezuinigheid staat in het akkoord dat niet hoger gemikt wordt dan wat al in het landelijke Bouwbesluit 2012 staat. Op die manier ga je je als gemeente en stadsregio echt niet onderscheiden. In schriftelijke vragen willen we van het Renkumse college van B&W weten hoe zij een hoger ambitieniveau denken te realiseren. Het akkoord staat dat uitdrukkelijk toe. En het college wil dat zelf ook graag, als we de Milieunota 2013 er op na slaan.

Verder bestaat het meetinstrument uit drie onderdelen; GRP-Gebouw, GPR-Stedebouw en GPR-Onderhoud. Het wordt niet duidelijk uit de tekst van het akkoord of alle drie tegelijk gebruikt gaan worden. GPR-onderhoud is namelijk erg nieuw maar is voor Renkum een van de belangrijkste (er is niet erg veel nieuwbouw in de gemeente). We vragen dus wanneer het college ze specifiek gaat invoeren.

Er zit ons nog iets dwars met die hele tijdplanning. De stadsregio stelt voor om enige mensen gedurende 2013 en 2014 zich de methodiek eigen te laten maken en die personen dan per 1 januari 2015 aan de gemeenten ter beschikking te stellen (te samen met de nodige licenties om de methode te mogen gebruiken). Maar door de bouwcrisis is de afdeling die bouwvergunningen in Renkum verstrekt momenteel overbezet. Wij zien mogelijkheden om invoering te versnellen door de overbezetting te gebruiken om enige medewerkers het komende half jaar het GPR-instrument zich eigen te laten maken en hen met die kennis en kunde ter beschikking te stellen via de ambtenarenpool. We willen van het college van B&W weten of dat kan. Dan kan invoering bijvoorbeeld al op 1 december 2013 ingaan.

Ten slotte vragen we wanneer potentiële aanvragers van een (ver)bouwvergunning op de hoogte worden gebracht dat de eisen voor de vergunning volgens het Groene Akkoord ingevoerd worden. Of wanneer inwoners die gebruik willen maken van het Groene Akkoord door de gemeente geholpen kunnen worden.