Ze komen eraan: de decentralisaties. Renkum bereidt zich voor. Gisteren stelden we in de gemeenteraad de verordeningen Jeugdhulp en WMO vast. Onze aandachtspunten: vrijheid voor de cliënt, bescherming van privacy, een onafhankelijke ombudsman, en Right to Challenge.

Vrijheid

Wij zijn tevreden met de verordeningen die het college heeft gemaakt en we zien dat er goede keuzes gemaakt worden. Ruim inzetten op PGB’s (persoonsgebonden budget), zodat cliënten die dat willen de vrijheid hebben hun eigen zorg in te kopen. Maatwerk leveren door altijd te beginnen met een persoonlijk gesprek waarin de inwoner kan aangeven welke hulp hij of zij nodig heeft. Samen met de familie en het sociale netwerk zoeken naar de beste oplossing, bijvoorbeeld door een familiegroepsplan op te stellen.



Privacybescherming

Bescherming van privacy is een belangrijk onderwerp voor ons in deze discussie. Er komen grote informatiestromen van cliëntgegevens op de gemeente af, en daar kun je alleen goed mee omgaan wanneer je van tevoren duidelijke keuzes maakt. Geen dossiervorming voor meldingen die niet leiden tot een hulpvraag, bijvoorbeeld. Inzagerecht van de cliënt en de mogelijkheid om dingen te wijzigen. Toestemming vragen aan de cliënt of informatie gedeeld mag worden. Informatie niet langer bewaren dan strikt noodzakelijk is. Ook de gegevens van mantelzorgers mogen volgens ons niet zonder toestemming opgenomen worden in een dossier of gedeeld worden.

Ombudsman/vrouw

Wij hechten eraan dat er een ombudsfunctie komt in de gemeente, waar inwoners zich kunnen melden als ze zich onjuist behandeld voelen of tussen wal en schip belanden. Een onafhankelijk persoon kan problemen objectief beoordelen en aankaarten en daarmee bijdragen aan de verbetering van de gemeente. Wij hebben een motie ingediend waarin we het college opdragen de mogelijkheden voor een ombudsfunctie te onderzoeken in regionaal verband. De motie werd aangenomen.



Right to challenge

Landelijk is het recht om de gemeente in haar taken ‘uit te dagen’ aangenomen, het Right to Challenge. Groepen inwoners kunnen bij de gemeente aankloppen met een voorstel om een taak zelf uit te voeren, wanneer zij denken dit beter te kunnen dan de gemeente. Dit geldt niet alleen voor wmo-taken maar ook voor bijvoorbeeld groenvoorziening, buurtwerk, zelfs afval ophalen kan in theorie binnen een wijk door bewoners zelf geregeld worden. Het is een manier om het college aan te sporen zo goed mogelijk werk te leveren, maar vooral geeft het de actieve inwoner eindelijk meer ruimte.

Monitoring

Plannen kunnen mooi zijn in theorie, maar de praktijk moet uitwijzen of ze werken. Daarom is het van groot belang vanaf het begin te monitoren hoe de decentralisaties verlopen. Daarnaast wordt halfjaarlijks een evaluatie voor de raad gemaakt. Zo kunnen wij onze controlerende taak uitvoeren en de vinger aan de pols houden. Wij zetten ons in voor een sociale, solidaire, goede uitwerking van deze verordeningen.