K3: Kwaliteit, Kostenreductie en vermindering van Kwetsbaarheid. Dat zijn de redenen van GroenLinks om in uitvoeringstaken te willen samenwerken met andere gemeenten. In de raadsvergadering van februari riep Charlotte de Roo het college op meer deelnemers te zoeken aan de G3-samenwerking waar Renkum aan wil deelnemen. Lees hier haar bijdrage.
'Ons samenwerkingsmantra: Kwaliteit, Kostenreductie en verminderde Kwetsbaarheid – de K3. Prima uitgangspunten. Bij de kiezer is K3 meer bekend als de succesvolle Vlaamse meidengroep met liedjes als Kusjesdag en Toveren. Twee verschillende werelden, en wat zou het goed zijn als de kiezer evenveel interesse heeft in onze K3, want die is toch zo belangrijk voor de dienstverlening van de gemeente.
Na de commissievergadering hebben we een raadsbrief ontvangen met daarin de informatie dat Overbetuwe stopt met meezingen. Natuurlijk zetten ook wij vraagtekens bij het proces waarin we begonnen zijn met 5 gemeenten en nu uitkomen op 3 gemeenten. Van G5 naar G3, oké, zolang het maar niet G2 wordt. Want dan komen we stemmen tekort in het koor.
Afvallen zie je in dit soort processen vaker gebeuren. Het samenwerkingsverband van de Drechtsteden omvatte oorspronkelijk 9 gemeenten, uiteindelijk zijn 6 gemeenten structureel gaan samenwerken. De meidengroep K3 zag eens een van haar leden vertrekken. En begon een talentenjacht: K2 zoekt K3. Binnen 5 maanden succes.
Dat voorbeeld kan Renkum ook volgen. Zoek andere partners op in de vorm van nabijgelegen, gelijkgezinde gemeenten. Wij denken aan Wageningen en op termijn zelfs aan het Utrechtse Rhenen. Deze gemeenten maken allemaal deel uit van de Veluwezoom. Rhenen doet dat niet, maar is een zeer vergelijkbare gemeente. Nu loopt Wageningen nog niet zo hard, maar een partner het hof maken is meer dan een keer beleefd vragen. Herhaling van ons K3 mantra werkt op den duur. We vragen een inspanningsverplichting van het college op dit punt zodat we van G3 weer naar G4 gaan of zelfs G5.
Onze gemeente moet spaarzamer omgaan met haar financiële middelen. Dat kan door bepaalde gemeentelijke diensten af te stoten en te vervangen door commerciële diensten. Dit heet uitbesteden. Dat pakt meestal niet zo goedkoop uit als men van tevoren denkt en GroenLinks loopt daar dus niet zo warm voor. We zijn dan ook blij dat B&W andere mogelijkheden onderzoekt om spaarzamer met de financiën om te gaan. Samenwerking met andere, nabij gelegen gelijkgezinde gemeenten ligt dan voor de hand. Het verkennen van business cases met Arnhem en Rheden steunt GroenLinks en we wensen de wethouder succes met de talentenjacht.'