In maart sprak Charlotte de Roo met bewoners van De Sonnenberg over de wandelmogelijkheden rond hun prachtige woonplek. De bewoners willen graag een beter wandelpad en onze fractie stelde namens hen vragen aan het college hierover. De antwoorden geven nog geen hoop op spoedige verbetering.
Het is bekend dat de gemeentelijke organisatie klein en kwetsbaar is en situaties als deze maken dat duidelijk. Afstoten van snippergroen betekent verlichting van de taken, waardoor de aandacht kan gaan naar belangrijker onderwerpen. Dat dit proces stil ligt is daarom extra jammer.
Het college schrijft:
'Op 12 maart zijn vragen gesteld door GroenLinks ten aanzien van het terrein rond het woonzorg gebied De Sonnenberg te Oosterbeek.
1. Er loopt een wandelpad aan de voorkant van het gebied langs de Utrechtseweg. Dit pad verkeert in zo’n slechte staat dat het parkbestuur na een aantal valpartijen een bord heeft geplaatst met de tekst: ‘Voetpad is slecht begaanbaar. Betreden op eigen risico.’
Wie heeft het wandelpad oorspronkelijk aangelegd en wie is de eigenaar van de grond? Is de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud van dit pad? Als dit niet het geval is wie dan wel? Als de gemeente een onderhoudsverplichting heeft, wanneer is het dan de bedoeling om dit voetpad op te knappen?
Antwoord: Het pad ligt op grond van stichting Woonzorg. Beheer en onderhoud valt daarom niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.
2. Er leeft al langer de wens om een rondje te kunnen wandelen om het zorggebied, maar er is geen wandelpad langs de Valkenburglaan om dit rondje te kunnen doen. Wat kan de gemeente hierin betekenen? Beweging is gezond, ook een wandeling levert hier een belangrijke bijdrage aan. De gemeente Renkum heeft gezondheid ook voor ouderen hoog in haar wandel staan. Is het college bereid om met het parkbestuur in contact te treden om gezamenlijk te kijken naar een mogelijke realisatie van een wandelrondje? En als er financiële middelen hiervoor nodig zijn, dan te onderzoeken of dit eventueel als combinatie in de begroting tussen programma 5 en programma 1.
Antwoord: Een wandelpad is zeker mogelijk, hier zal vanuit gemeentewege geen weerstand tegen zijn. Maar vanuit beide programma’s zijn hier geen middelen voor.
3. Het kruispunt Sonnenberglaan/Valkenburglaan wordt ervaren als zeer gevaarlijk. Er is nu een situatie waarin verkeer van rechts voorrang heeft. Komend van de Sonnenberglaan heeft men dus voorrang op de Valkenburglaan. De Valkenburglaan is een 50 km weg, maar er wordt volgens omwonenden vaker veel sneller gereden. Zijn er plannen voor een andere inrichting op dit kruispunt? Heeft de gemeente de bewoners een andere inrichting van dit kruispunt toegezegd? Op welke manier kan de gemeente de verkeersveiligheid op dit kruispunt verhogen?
Antwoord: Onderzocht zijn de effecten van het wijzigen van de voorrang op dit kruispunt. De verwachting is echter dat hierdoor de snelheid op de Valkenburglaan omhoog gaat. Hierop is door de politie daarom negatief geadviseerd, omdat er op de Valkenburglaan geen aanvullende verkeersmaatregelen worden getroffen. Nu wordt overwogen om de aanwezigheid van dit kruispunt te accentueren met een zogenaamde ‘druppel’ met een afwijkende kleur. Op dit moment is daar geen budget voor, dit wordt mogelijk meegenomen in het nieuw op te stellen Meerjarenuitvoeringsprogramma Verkeer, dat in het najaar van 2015 aan de raad wordt voorgelegd.
4. Recent is overleg geweest over een stuk snippergroen dat het parkbestuur had aangegeven te willen onderhouden ipv de gemeente. De afspraak was volgens het parkbestuur klaar om te ondertekenen maar is door ziekte van een medewerker gestrand in de organisatie. GroenLinks vind het belangrijk dat wanneer onze inwoners stukjes groenonderhoud willen overnemen/onderhouden de gemeente dit prioriteit geeft. Bent U bereid om op korte termijn deze zaak op te laten pakken door een andere medewerker in de organisatie?
Antwoord: De gemeente vindt het zeker belangrijk als inwoners dit soort initiatieven tonen en wil dit zeker stimuleren en met hen zaken doen. Echter is er geen andere medewerker met deze specifieke kennis over gebruik van gemeentelijke gronden. Deze kwetsbaarheid maakt dat men even geduld moet hebben. Dit is uitgelegd aan het parkbestuur.