In Wolfheze zijn de bewoners goed georganiseerd in Dorpsbelang. Deze vereniging organiseerde onlangs een visieavond waarop Wolfhezenaren met elkaar praatten over de toekomst van hun dorp. Wat is onze kracht, wat is er nodig, waar willen we heen? Wij vinden het geweldig als mensen zelf die verantwoordelijkheid voor hun dorp voelen en nemen. Charlotte de Roo bezocht de avond en was onder de indruk van de ondernemingskracht en toewijding onder Wolfhezenaren. Wij willen dat de gemeente hier als gelijkwaardige gesprekspartner naast staat, meedenkt en faciliteert. Wolfheze van de Wolfhezenaren.
Bij GroenLinks vinden we dat de beste ideeën van onderop komen. Buurtbewoners kennen de straten, pleinen en parken in hun leefomgeving als geen ander en weten het beste wat hun dorp nodig heeft. Wanneer inwoners samen een plan maken voor hun omgeving, wordt het volgens ons een beter plan dan wanneer een ambtenaar dat in een kantoor bedenkt. Een plan waar mensen achter staan. Waar met toekomstvisie en betrokkenheid naar gekeken wordt, maar ook praktisch, vanuit de bewoner. In onze gemeente wordt steeds meer op deze manier gewerkt.
Burgerplanvorming, noemen we het als groepen inwoners zich verenigen om een plan te maken voor een bepaald gebied in hun leefomgeving. Het vernieuwde Europaplein kwam er dankzij het doorzettingsvermogen en de passie van de inwoners en ook Renkum Centrum kent een vaste groep pleitbezorgers. In Doorwerth wordt een heel centrumplan ontworpen door een groep inwoners en ook de landgoederen en de Talsmalaan in Oosterbeek kunnen op de aandacht en deskundigheid rekenen van een groep burgers.
Ook op andere gebieden pakken inwoners dingen zelf op. Op initiatief van GroenLinks werd het wetsvoorstel WMO aangevuld met een Right to Challenge. Inwoners hebben het recht de gemeente uit te dagen en te zeggen: dat kan ik beter. In gemeente Renkum gebeurt dat volop, bijvoorbeeld in het sociaal domein. Jongeren en jongerenwerkers richten een nieuwe groep op en doen mee met de aanbesteding van het jongerenwerk in 2017. Een nieuw ontmoetingspunt voor ouderen in Renkum blijkt heel succesvol. De gebruikers van de Poort van Doorwerth hebben zich verenigd en gaan nu samen het gebouw zelf beheren, net als de gebruikers van De Hucht in Heelsum.
GroenLinks juicht dit toe. De status quo wordt uitgedaagd, inwoners gebruiken hun kennis en betrokkenheid in hun directe omgeving en de dorpen worden er sterker van.
Op de website van Dorpsbelang Wolfheze staat een mooi verslag van de visieavond.
Hier vind je de website van Doorwerth kerngroep.