In Renkum produceren wij 226 kilogram restafval per inwoner per jaar. Dat moet maximaal 30 kg zijn over 10 jaar. Met het afvalbeleidsplan dat gisteren is vastgesteld, gaat het scheidingspercentage omhoog van 60% naar 75% in twee jaar. Daarnaast gaan we aan de slag met afvalpreventie.



 

Wethouder Wendy Ruwhof (GroenLinks) praatte met groepen inwoners en hield een enquete over de meest wenselijke manier om afval beter te scheiden. Daaruit kwam het afvalbeleidsplan 2016-2020 dat gisteren werd vastgesteld. Grondstoffen die herbruikbaar zijn, worden vaak opgehaald. Restafval wordt minder vaak opgehaald, en per leging van de restafval-kliko betaal je een bedrag. Het loont om plastic, drinkpakken, blik, gft, textiel, papier, glas en andere herbruikbare stoffen te scheiden. Het voorstel werd met een grote meerderheid aangenomen in de raad.



Op dit moment is maar 22% van het ingeleverde restafval werkelijk restafval. De overige 68% zijn grondstoffen die geld opbrengen voor hergebruik. Nu wordt het verbrand, wat juist geld kost. Beter scheiden is dus goedkoper, voor de gemeente en daarom voor de inwoners. In het nieuwe afvalplan betaal je minder afvalstoffenheffing en het is beter voor het milieu. Wie kan daar nu tegen zijn?

Naast het beter scheiden, is het ook belangrijk om minder afval te produceren. Wij dienden samen met GB, D66 en VVD een motie in die het college opdraagt daar werk van te maken. Bewuster gedrag van inwoners, winkeliers en andere bedrijven zal daarin veel kunnen veranderen. De grondstoffen op onze aarde zijn beperkt en raken langzaam op. Gooien we veel grondstoffen weg, dan gaat het alleen maar sneller. De omslag van een lineaire economie  (grondstof > product > afval) naar een circulaire economie waarin grondstoffen waardevol blijven, en hergebruikt kunnen worden.



Dit najaar worden de duobakken vervangen door een kliko voor gft + etensresten (groen) en eentje voor restafval (grijs). Vanaf 1 januari wordt de grijze kliko nog maar eens per drie weken geleegd. Minder vaak aan de weg zetten mag natuurlijk ook. Omdat je per leging betaalt, levert dat een lagere afvalstoffenheffing op. Op naar maximaal 30 kilo restafval, op naar een circulaire economie!