Kinderen die hulp nodig hebben, moeten die hulp krijgen. Ook als hun ouders weinig geld hebben. De ouderbijdrage voor jeugdzorg, die het kabinet vanaf 1 januari 2015 verplicht stelde, vonden wij dan ook een heel slecht plan. Eveline Vink vroeg ons college de inning van de bijdrage op te schorten, zolang het onderzoek naar de effecten hiervan liep. Dat voorstel kreeg geen meerderheid in de gemeenteraad. De onzalige regeling is nu teruggedraaid.
In januari 2015 ging de verplichte ouderbijdrage in. Ouders wiens kind (tijdelijk) opgenomen werd of dagbehandeling ontving, moesten 1584 euro per jaar bijdragen. Dit bedrag kan voor minima een (onneembare) drempel zijn en ertoe leiden dat kinderen niet de juiste zorg ontvangen. De Renkumse raad had juist nieuw minimabeleid vastgesteld waarin de focus ligt op gezinnen met kinderen. Deze kwetsbare gezinnen extra belasten, was in onze ogen een volstrekt verkeerd plan.
De staatssecretaris kondigde een onderzoek aan naar het effect van de maatregel. Gedurende de looptijd van het onderzoek, schortten sommige gemeentes het innen van de bijdrage op. D66 en GroenLinks wilden dit ook in Renkum zo regelen en dienden daarvoor een motie in. Het voorstel kreeg geen meerderheid in de raad.
Inmiddels heeft het Rijk besloten de regeling af te schaffen. Vanaf 2016 hoeven ouders dus geen bijdrage meer te betalen voor de opname of dagbehandeling van hun kind. Wij stellen samen met D66 vragen aan de wethouder over de inning van de bijdrage in 2015. We willen onder meer weten of het college bereid is openstaande ouderbijdragen over 2015 kwijt te schelden en reeds betaalde bijdragen terug te storten.
Lees alle vragen in de download onderaan deze pagina.