Gisteren is de nieuwe cultuurnota besproken. GroenLinks heeft moeite met het stuk, omdat het voornamelijk constateringen zijn van al bestaande besluiten of standpunten. Er zijn geen concrete doelen en/of prioriteringen, waardoor de financiële keuze ook niet gemaakt kan worden. Is er nu meer geld nodig of niet? En hoe moet dat geld dan gebruikt worden? In de commissie werd duidelijk dat het stuk aangehouden en aangepast wordt. Met een uitvoeringsprogramma komt het dan op een later moment terug naar de raad.
Charlotte de Roo verwoordde onze zorgen over het stuk:
De laatste weken heb ik vanuit de begeleidingscommissie mogen meewerken aan het RTA cultuur eindproduct. Het werd deze keer een film met een interview met Marinus Aafting van de kunstvereniging Diepenheim. Ik hoop van harte dat ieder commissie- en raadslid de film heeft kunnen bekijken voor deze vergadering, want het maakt het volgens mij duidelijk dat het hebben van ambities niet genoeg is om ook daadwerkelijk een resultaat te krijgen.
De cultuurvisie die nu voorligt zit vol ambities. Maar het zijn ambities voor anderen (namelijk de kunstenaars die het zelf moeten doen) en dat is nooit goed. Als regiegemeente mag er ook werk neergelegd worden bij de gemeente zelf. Anders loop je het risico dat er niets overblijft om regie over te voeren. En dan hebben we ook geen beleid nodig.
In het coalitieakkoord hebben we afgesproken dat er in de cultuurvisie wordt opgenomen hoe gemeente Renkum haar status als kunstenaarsgemeente kan vergroten. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden om het aantal atelier-, expositie- en oefenruimten te vergroten. Als we deze taak alleen neerleggen bij de centrum van Landschap, Kunst en Cultuur ZOOM dan maken wij een denkfout. Zoals Marinus Aafting zegt in de film: laat duizend dingen bloeien. Er zijn meer spelers nodig om een kunstenaarsgemeente te vergroten en dus ook meerdere spelers die ondersteuning nodig hebben.
Een aantrekkelijke vestigingsklimaat voor kunst is een must, op dit moment lijkt het meer op wegjaagbeleid. Regie voeren is meer dan alles loslaten en zoek het maar zelf uit te roepen.
Wat missen we concreet?
In het algemeen mag immateriële kunst en cultuur een grotere plek krijgen dan waar de nota nu ruimte voor geeft. Poëzie, theater, dans, zang en het festival Tria Fata etc sneeuwen onder in materiële kunst en cultuur. Waarom is dat? Is materiële kunst belangrijker dan immateriële kunst?
Het college kan een belangrijke rol spelen in het uitdragen van Renkum als kunstenaarsgemeente. Door samen met de kunstenaars op zoek te gaan naar middelen om de nieuwe initiatieven te realiseren. Bijvoorbeeld bij de provincie. Dat is ook de les van Diepenheim. Gemeentelijke middelen zijn smeerolie, de grote bedragen moeten van buiten komen. Dit zal zeker ook voor het museum ZOOM gelden. Al 10 jaar op onze wenslijst, maar nog steeds niet gerealiseerd. Een stevige lobby door het college is noodzakelijk.
Een deel van de middelen van toerisme moet geoormerkt worden voor het versterken van Renkum als kunstenaarsgemeente. Ook in de gemeentelijke digitale communicatie schiet Renkum tekort. Een kunstenaarsgemeente moet ook informatie via de gemeentewebsite en andere websites aantrekkelijk aanbieden.
Het college moet actief zoeken en bemiddelen om ervoor te zorgen dat er genoeg atelierruimte is voor de huidige kunstenaars. Levende kunst moet ruimte krijgen. Jij bent niet een kunstenaarsgemeente op basis van het verleden, maar juist door de hedendaagse kunst de ruimte te geven.
Wij vinden het van groot belang dat de gemeente investeert in initiatieven op het terrein van kunst en cultuur. Dat vraagt ook om regelmatig overleg met alle spelers in de cultuurveld, ook op bestuurlijk niveau. En het vraag om de nodige burgerparticipatie. Mogen inwoners meedenken over kunst en cultuur, over plaatsing van kunstobjecten en over waar er geld in gestoken wordt? Is het college bereid om dit te faciliteren?
Wat stellen we voor:
Wat ons betreft is dit voorstel niet volledig. Wij missen onder andere concretisering van de genoemde punten. Kies een doel voor de komende jaren en ga dat realiseren. Vraag bijvoorbeeld onze inwoners te kiezen tussen een paar doelen. Maak het concreet in een uitvoeringsprogramma. Met de geldverdeling erbij. Dan wordt ook duidelijk of het een cultuurnota is die uitvoerbaar is. En op welke manier er vanuit de gemeente regie gevoerd wordt! Dus nu het stuk aanhouden en aanpassen en terugkomen met een uitvoeringsprogramma met duidelijke prioriteringen op basis van de genoemde kritiekpunten.