Buiten kantooruren schiet de crisisinterventie tekort. Dat schrijft de inspectie over Veilig Thuis Gelderland-Midden. Eveline Vink vroeg het college naar deze en andere problemen bij Veilig Thuis. En naar de oplossingen.

Begin 2015 fuseerden het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het Meldpunt Huiselijk Geweld. Er werden 26 regionale organisaties gevormd, die afgelopen najaar door de inspectie zijn gecontroleerd op kwaliteit. Het rapport daarover verscheen in april 2016. Voor heel Nederland zijn de resultaten zorgelijk. De regio waar Renkum deel van uitmaakt, Gelderland-Midden, scoort op 17 van de 24 criteria voldoende en de rest onvoldoende.



Een van de problemen waar Gelderland-Midden mee kampt is een goede en veilige dossiervorming. Informatie staat in verschillende systemen, en informatie van de voorgangers van Veilig Thuis of bij andere regio-organisaties van Veilig Thuis kan soms niet worden opgevraagd. Volgens het onderzoek is er inmiddels een nieuw registratiesysteem aangeschaft en staan alle problemen op de nominatie om te worden verholpen.



1. Hoe controleert het college of deze problemen inderdaad opgelost worden?

2. Hoe worden wij als raad op de hoogte gehouden van de vorderingen? 



Een ander punt waarin onze regio tekortschiet is de daadkracht buiten kantooruren. De telefoon wordt wel opgenomen, maar er is niet altijd iemand van Veilig Thuis aan het werk die de wettelijke bevoegdheid heeft om in te grijpen. Veilig Thuis Gelderland-Midden schiet tekort bij het uitvoeren van crisisinterventie buiten kantooruren.



3. Welke stappen heeft het college ondernomen om deze situatie te veranderen en de veiligheid van onze inwoners ook buiten kantooruren te garanderen?



Burgemeester Bloemen en wethouder van den Berg beantwoorden onze vragen direct. Ze houden het functioneren van de organisatie scherp in de gaten en ook de vorderingen in de verbeteringen. Inmiddels wordt aan 23 van de 24 criteria voldaan, meldt de wethouder. In de commissie zal het college meer inhoudelijk ingaan op de al bereikte verbeteringen en de punten waar nog aan gewerkt wordt.