De bespreking van de voorjaarsnota en het meerjarenbeleidsplan gaat over de financiële stand van zaken. Hoe staan we ervoor en welke kant gaan we op? Wat vindt GroenLinks belangrijk? Lees hier de bijdragen van fractievoorzitter Charlotte de Roo.

Voorjaarsnota

De decentralisaties in het sociale domein zijn op weg. Er gebeuren veel nieuwe dingen, er wordt geëxperimenteerd en nieuwe vormen voor aanbesteden worden in gang zet. De transformatie naar de nieuwe sociale activiteiten kost geld, zeker omdat goede kwaliteit het doel is. Hiervoor wordt het Faciliteringsbudget Transformatie ingezet. Wij zijn heel benieuwd naar de concrete oplossingen die de duurdere zorg goedkoper kunnen maken. En vooral ook naar de kwaliteit van deze oplossingen. We zijn enthousiast over de opstart met “the right to challenge”.

In de Voorjaarsnota wordt € 88.000 als werkbudget uit de reserve gehaald. Dat is wat ons betreft akkoord. Wel geeft u aan meer te willen inzetten binnenkort en dan willen wij wel weten waarvoor precies. Hoe gaat dat extra geld ingezet worden? Wij willen wel een vinger aan de pols houden.

Met het regionale innovatiefonds wordt het doel niet bereikt, er is van het budget in 2016 nog niets uitgegeven. Verschrikkelijk jammer. Wat gaat het college doen om dit te veranderen?

In de sociale reserve hebben we gelukkig een fors bedrag staan: 7 miljoen. Deze buffer heeft op dit moment het karakter van een carte blanche. En omdat alles nog zo onzeker en onbekend is dan mag dat ook. Maar over één jaar wil GroenLinks wel meer duidelijkheid over de vraag hoe dit geld wordt ingezet en of er te veel of te weinig in de pot zit.

Het gemeentehuis en het fractiehuis zijn toe aan renovatie. Hoe toekomstbestendig wordt dit? Niet alleen qua duurzaamheid en klimaatdoelstellingen, maar ook: wat gebeurt er met de IGUO plannen van herverdeling van ambtenaren?  Het voelt niet goed om € 115.000 uit te trekken, terwijl wij  nog geen enkel concreet verbouwingsplan gezien hebben als gemeenteraad.

De collectieve zorgverzekering voor de minima, waarbij het eigen risico opgevangen wordt, blijkt 1 ton extra nodig te hebben! Hierdoor gaan de minima wel op tijd naar de arts en het ziekenhuis en krijgen ze de zorg die ze nodig hebben. Dit werkt preventief en voorkomt heel veel ellende later (voor de betrokkenen en de gemeenschap!). Zolang dit nodig blijkt te zijn, moeten we er zeker niet op bezuinigen.

Dat laat onverlet dat een negatieve bijstelling van 3 ton in de voorjaarsnota niet fijn is. En natuurlijk moeten we ook nog afwachten wat de liquidatie van Permar werkelijk gaat kosten.

Aan de andere kant, zoals ik ook vorig jaar zei: in september kunnen er weer verrassingen komen. Zowel negatieve verrassingen of, zoals vorige jaar gebeurde, positieve verrassingen. Renkum heeft een grote sociale buffer. Er is nu geen reden tot paniek.

 

MeerjarenbeleidsPlan



Een sociale en duurzame gemeente – wij zijn goed op weg hiermee. De sociale en duurzame lijnen van het Renkumse beleid komen steeds beter uit de verf. Complimenten voor dit college in haar derde jaar.



Vluchtelingen en armoede zijn de grote uitdagingen op dit moment.

Als het gaat om statushouders kunnen we trots zijn op de inwoners van Wolfheze en alle vrijwilligers die een steentje bijdragen aan het integreren van onze nieuwe inwoners. Huisvesting moet sneller kunnen. Want er komen meer statushouders naar ons toe en daar moeten wij goed op voorbereid zijn. Als Renkum willen we graag families verwelkomen, dan moeten wij ook in staat zijn om ze te huisvesten. Ook als het om grote families gaat. Wij kunnen ons voorstellen dat de gemeente afspraken maakt met eigenaren van leegstaande gebouwen of zelf een gebouw opkoopt om statushouders te huisvesten. Containerwoningen  hebben niet onze voorkeur. Zoek naar duurzame oplossingen voor de statushouders, maar ook voor de mensen op de wachtlijst van Vivare.



Ook hoopt GroenLinks dat we de komende jaren vluchtelingen en niet alleen statushouders in Renkum kunnen verwelkomen! Kleinschalig en passend in onze gemeente.



Armoedebeleid blijft hard nodig. We hebben in Renkum een fatsoenlijk armoedebeleid met extra focus op kinderen. Het is vreselijk dat sommige kinderen in Nederland in armoede leven. Preventie is dan ook hier een speerpunt.

Het allerbeste is om problemen voor te zijn of in een vroeg stadium op te lossen. Zo’n investering levert flinke besparingen op bij zorg, veiligheid, participatie en handhaving. Preventie is niet alleen leuke dingen organiseren, maar ook ambulant werk. Actief op zoek naar tieners en jongeren waarmee het niet zo lekker gaat. Hen begeleiden en de juiste hulp zoeken. Niet wachten tot ze via leerplicht, politie of Veilig Thuis aangemeld worden voor hulp, maar eerder. Jongerenwerkers zijn hier de spin in het web, ze zijn essentieel. Hier mogen geen gaten vallen.



Er komen nog steeds meer bijstandscliënten. Landelijk komt er eindelijk zicht op experimenteren met de participatiewet. Onze buurgemeente Wageningen is er, samen met Utrecht, Groningen en Tilburg, in geslaagd om ervoor te zorgen dat de 25 gemeenten  in 2017 mogen starten. De beste 25  plannen voor regelarme bijstand of experimenten met basisinkomen worden gehonoreerd. Als GroenLinks zouden we graag  aansluiting zoeken en proberen om Renkum ook mee te laten doen. In oktober vorig jaar bleek er veel interesse bij inwoners en politieke partijen voor meer informatie over basisinkomen. Een raadswerkgroep is in mei begonnen om de mogelijkheden te onderzoeken.



Van het fonds burgerinitiatieven wordt goed gebruik gemaakt. Dit fonds voorziet duidelijk in een behoefte. Een van de kernpunten van het coalitie akkoord wordt zo uitgevoerd. Hebben we geld genoeg in het fonds voor de toekomst?



Een duurzame toekomst vraagt om inzet op meerdere onderwerpen. Duurzaamheid gaat over afval, energie, biodiversiteit en waterafkoppeling.

Het Gelders Energieakkoord is ambitieus. De provincie wil windmolens op de Veluwe mogelijk maken. In onze gemeente is bijvoorbeeld ruimte voor windenergie langs de A12. Wij zijn hier voor. Het wereldwijde klimaatakkoord van Parijs moet ook lokaal vertaald worden. Hier mogen wij ons niet achter anderen verschuilen. Ook heeft de gemeente Renkum nog een oud contract voor grijze stroom. Daar kunnen wij helaas pas in 2018 van af.



In onze dorpen werken inwoners samen om woningen te verbeteren op energiegebied. Prima. In dit verband is het belangrijk voor onze gemeente om aan te haken op de isolatiesubsidie van de provincie.



We zijn dit jaar met ecologisch beheer van de groenvoorzieningen gestart. Dat juichen wij als GroenLinks toe. Dit is ook nodig om de biodiversiteit te verbeteren. We moeten doorgaan met bloemrijke akkerranden. Dat is goed voor de biodiversiteit, het toerisme en het humeur van de Renkumers.



Het Landschapsontwikkelingsplan en het Groenstructuurplan komen er aan. Houd de focus op biodiversiteit en water, versterk het waardevolle landschap inclusief de landgoederen met extra aandacht voor solitaire bomen die schaduw geven in de open gebieden.



Maak het landschap beleefbaar met bijvoorbeeld een dorpsplan. De dorpen maken een onderdeel uit van het landschap. Je tuin is onderdeel van het landschap. “Het landschap dreigt te verrommelen.” We zijn zes dorpen in het groen en dat moet zo blijven.



Bij ODRA is het goed dat we op weg zijn om de milieuwet uit 1993 nu eindelijk te gaan handhaven. Alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder zijn verplicht. Dit is een lang gekoesterde wens van GroenLinks.

Een aantal gemeenten hebben al zeer goede resultaten. Ook de ondernemers zijn blij dat ze achter de broek zijn gezeten, want energiebesparing levert geld op. Belangrijk om te noemen is wel dat de wet alleen geldt voor de grotere MKB bedrijven. Renkum heeft veel kleine bedrijven en wat ons betreft moet er meer focus komen op kleine bedrijven en wat zij te winnen hebben  met energiebesparing. 



De zomer is nog wat druilerig, voorzitter, maar de vakantie komt er toch aan. Veel mensen zullen onze gemeente opzoeken als vakantieoord, om te genieten van onze groene schouwburg. Wij zien veel kleinschalige initiatieven voor recreatie en toerisme en worden daar blij van. De gemeente kan dit ondersteunen en verbinden, daarmee zet ze haar ondernemers en verenigingen in hun kracht.



Mensen komen niet naar Renkum omdat het wereldberoemd is, maar voor de combinatie rust, ruimte en roemrijke natuur. Het enige dat de gemeente hoeft te doen, is op de juiste plekken aanwezig zijn om te vertellen wat er allemaal is. Dat je hier ook fantastisch kunt wonen. Ontwikkel niet weer een nieuwe website, maar sluit aan bij bestaande activiteiten.