Er verandert veel in zorg en welzijn in de gemeente Renkum. GroenLinks houdt de vinger stevig aan de pols tijdens al deze veranderingen. In dit bericht praten we je bij over de ontwikkelingen in het welzijnswerk.

De landelijke overheid heeft in 2015 verschillende verantwoordelijkheden op het gebied van zorg neergelegd bij de lokale overheid. De eerste opdracht van de gemeente was zorgen dat mensen die zorg kregen, die zorg hielden. Continuïteit voor de inwoners. De volgende stap is om dingen beter te regelen. De gemeente is druk bezig veranderingen door te voeren. Dat gaan ook de inwoners merken.



Renkum voor Elkaar

Heel lang was er één organisatie die al het maatschappelijk werk, buurtopbouwwerk en jongerenwerk verzorgde en daar een vast bedrag subsidie voor kreeg. Andere organisaties met goede ideeën hadden geen kans, omdat al het budget standaard naar Solidez (later Stichting Welzijn Renkum) ging en inwoners hadden op dit gebied ook geen keuze door wie ze geholpen werden.

Solidez heeft jarenlang goed werk gedaan en heeft veel bereikt in onze dorpen. Toch is het goed dat dit monopolie is beëindigd. Ons doel is dat er ruimte is voor keuze, variatie en samenwerking in het welzijnswerk. Dat is beter voor inwoners en beter voor de welzijnsorganisaties zelf. Het welzijnswerk bestaat vanaf 1 januari 2017 uit een samenwerkingsverband van meerdere organisaties, dat Renkum voor Elkaar gaat heten.



Jezelf ontwikkelen

Wij willen dat er meer keuzevrijheid voor inwoners komt en meer ruimte voor vernieuwende plannen van verschillende welzijnsorganisaties. We zijn met de fractie bij één van hen op bezoek gegaan. In Eindhoven namen Charlotte, Marlies en Eveline een kijkje in jongerencentrum Dynamo van Lumens, de organisatie die ook in Renkum het jongerenwerk uitvoert vanaf 2017. Het bruisende centrum is gebaseerd op het concept dat jongeren zich willen ontwikkelen op een gebied dat hun interesse heeft, of dat nu breakdancen, freerunnen, boksen of muziek maken is. Heel diverse jongeren treffen elkaar in Dynamo en spannen zich samen in voor iets waar hun hart ligt. Voor GroenLinks is ruimte om jezelf te ontwikkelen in je eigen tempo een van de kernwaarden binnen het jongerenwerk.



Eigen regie

We spraken in Eindhoven ook Renate Richters, wethouder welzijn namens GroenLinks, die ons vertelde over de kansen en kwaliteiten in het welzijnswerk in Eindhoven. Daar wordt net als in Renkum veel ingezet op de eigen regie van inwoners. Eindhoven bouwt relaties met inwoners op basis van vertrouwen. Er zijn verschillende manieren waarop Eindhoven de positie van inwoners versterkt: je kunt een second opinion over een beschikking aanvragen bij een (tweedelijns) zorgorganisatie naar keuze, je kunt van consulent wisselen of je kunt bij de ombudspersoon terecht als er iets niet goed gegaan is. Ook in Renkum is een sterke positie voor inwoners een speerpunt van GroenLinks. Het welzijn en de eigen kracht van mensen wordt versterkt als er veel ruimte is voor eigen keuzes in het inrichten van de zorg.



Continuïteit

Ook al is verandering soms goed, het is heel belangrijk dat het voor inwoners soepel gaat. Wij willen dat iedereen die ondersteuning van bijvoorbeeld maatschappelijk werk nodig heeft die ook tijdens en na de overgang gewoon krijgt. Er worden personeelsleden door de nieuwe organisaties overgenomen, maar niet alle bekende gezichten blijven. Wij vinden het van het grootste belang dat er goede overdracht plaatsvindt naar de nieuwe mensen. Ook inwoners moeten wennen aan verandering en intussen mag niemand tussen wal en schip vallen. Daar maken wij ons sterk voor.