Een beperking of een chronische ziekte, brengt vaak veel extra kosten met zich mee. De gemeente wil mensen met een stapeling van zorgkosten financieel een steuntje in de rug geven. Over de manier waarop dat nu geregeld is, staat GroenLinks niet te juichen. Eveline Vink pleitte in de raad van november voor keuzevrijheid door het PGB, vermindering van regeldruk bij de PGB en een meerkostenregeling die alle chronisch zieken tot 150% van de bijstandsnorm ondersteunt.
De bijdrage van Eveline Vink in de raad:
'Mensen horen de zorg te krijgen die ze nodig hebben, en daar zoveel als mogelijk zelf regie over te kunnen houden. Wie genoeg inkomen heeft, kan zelf een financiële bijdrage leveren aan deze zorg. Wie weinig inkomen heeft, krijgt ondersteuning in de kosten die een chronische ziekte of beperking met zich meebrengt. Dat zijn de uitgangspunten van GroenLinks op de onderwerpen in de raadsnotitie 'PGB, Eigen bijdrage en Meerkostenregeling'.
PGB
Het PGB is een waardevol instrument waarmee mensen kunnen kiezen voor meer eigen regie, niet-standaard zorg of zorgaanbieders die niet gecontracteerd zijn door de gemeente. GroenLinks wil dat aan mensen die de verantwoordelijkheid van een PGB overzien en aankunnen, zo ruim mogelijk toestemming voor een PGB verleend wordt.
Doordat er niet alleen een budgetplan maar ook een zorgplan wordt gevraagd bij de intake, hoeft er minder nadruk te liggen op controle en verantwoording. Als het goed is, houdt dit een vermindering van regeldruk in voor inwoners, nadat de PGB eenmaal toegewezen is. Kan de wethouder dit bevestigen?
Meerkostenregeling
Wij zien de worsteling van het college om met de rijksbijdrage voor chronisch zieken en gehandicapten de doelgroep te bereiken. De eerste regeling werd nauwelijks gebruikt. De toegangseisen zijn nu vereenvoudigd, maar mensen moeten nog steeds zelf van de regeling horen en die aanvragen. Ze moeten hun inkomensgegevens en informatie van de zorgverzekeraar delen. Dan krijgen ze € 175 euro als tegemoetkoming in hun zorgkosten.
Wij zijn nog niet overtuigd dat deze regeling wel een succes wordt. We raden het college aan om mensen actief te informeren via het sociaal team en ook daarbuiten stevig in te zetten op goede communicatie.
De groep die voor deze regeling in aanmerking komt, zijn mensen met een inkomen tussen 120 en 150% van de bijstandsnorm. Een groep die buiten veel regelingen valt, volgens het college. De regelingen die er zijn voor mensen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm, bestaan niet zomaar. Voor GroenLinks is dit geen reden om chronisch zieken met een laag inkomen uit te sluiten van de wtcg-ondersteuning die van het rijk komt.'
De discussie in de raad spitste zich toe op de financiele ondersteuning voor chronisch zieken en gehandicapten. Meerdere partijen vonden het te laat om iets te wijzigen aan de collectieve zorgverzekering die de gemeente aanbiedt. De afspraken daarover worden voor 1 oktober gemaakt met Menzis, de mensen die het betreft hebben de nieuwe polis al ontvangen. Toch lijkt die zorgverzekering wel een goed middel om de financiële ondersteuning te verstevigen.
Samen met D66 en RZS dienden we een motie in die vraagt om een tussenevaluatie van de meerkostenregeling voor de zomer van 2017, met onderbouwing van feiten en cijfers. Die moet de raad voldoende basis geven om een gedegen afweging te maken over hoe we chronisch zieken en gehandicapten met best kunnen ondersteunen, en ons tijd geven om deze afweging op tijd te maken zodat er ook wijzigingen in de collectieve verzekering meegenomen kunnen worden. De motie werd aangenomen en is te downloaden onder dit bericht.