Groen stond hoog op de agenda van de raad  gisteravond. De bouwplannen aan de Geelkerkenkamp in Oosterbeek en bouwplannen in het erosiedal bij het Dorrestijnplantsoen in Heelsum lagen voor. Henk Boon en Marlies de Groot maakten zich sterk voor groene oases in Heelsum en Oosterbeek.

Voor GroenLinks zijn groene ruimtes in de bebouwde kom bijzonder waardevol. Vaak zijn het plekken met culturele en vooral ook natuurhistorische waarden. Voor nu en in de toekomst hebben groene ruimtes een essentiële functie in de versterking van de biodiversiteit en in de opvang van de gevolgen van de klimaatverandering, zoals hittestress en waterberging. De leefbaarheid wordt er door vergroot. Beide bestemmingsplannen zijn aangenomen met amendementen waar wij aan meegewerkt hebben.  



Geelkerkenkamp

Bij de Geelkerkenkamp ging het om de bouw van drie woningen waar extra bouwgrond voor nodig was. Grond waarvoor een deel van het weiland opgeofferd zou moeten worden. De initiatiefnemer had daarentegen wel het voornemen om het weiland her in te richten en ecologisch te beheren. Dit heeft hij in een contract met de gemeente vastgelegd.

GroenLinks vindt het belangrijk de landschapswaarden te behouden. Wij dienden samen met VVD een amendement in waar bijna de hele raad zich achter schaarde. Het bouwvolume wordt hierdoor met 10% teruggebracht.

Wij namen daarnaast het initiatief voor een amendement met D66 en GB om aan de zuidrand van het perceel een brede strook tuin met extra landschapswaarden vast te leggen. Zo wordt een natuurlijke overgang van agrarisch naar wonen gerealiseerd. Beide amendementen werden aangenomen. Nu zien we uit naar de ecologische boost die het – nu toch wat saaie- weiland zal gaan krijgen.



Dorrestijnplantsoen

Bij het Dorrestijnplantsoen gaat Vivare 31 woningen bouwen in de sociale sector. GroenLinks staat op zichzelf positief tegenover de ontwikkelingen rondom het Dorrestijnplantsoen: nieuwe duurzame woningen en behoud van de buurttuin en de boomgaard. Ook meer groen ten opzichte van het nu geldende bestemmingsplan.

De discussie binnen en buiten de raad ging vooral over de zes vrije sector woningen, die langs de Doornekampseweg en onder aan de Groene Helling gebouwd zouden gaan worden.

Twee van deze woningen waren zo gesitueerd dat het oude droogdal of erosiedal aangetast zou worden en het zicht belemmerd. Na uitstel van de behandeling en onderzoek naar varianten door het College, heeft GroenLinks samen met PRD en D66 een amendement ingediend dat de bouw van de 2 woningen er uit haalde. De verliezen door minder opbrengsten komen ten laste van de risicovoorzieningen die hiervoor bestemd zijn. De groene helling blijft open met vrij zicht van de Bram Streeflandweg naar boven en omgekeerd, vanuit de Doornekampseweg omlaag.



Inwoners hebben in grote getale laten weten dat deze groene helling, het erosiedal, hen aan het hart gaat. Hoewel de bestemmingswijziging voor dit stuk al eerder was vastgesteld, heeft de meerderheid van de raad geluisterd naar de inwoners en besloten de betreffende twee woningen uit het plan te halen. Het amendement werd aangenomen.



GroenLinks vindt het belangrijk dat de geschiedenis van het erosiedal breder bekend wordt, en daarmee de landschappelijke waarde gaat leven voor mensen. Het zou mooi zijn als het groen een upgrade krijgt, misschien kan daar samen met de omwonenden een mooi initiatief voor komen!