Sophie Engelsma: “Op weg naar een 100% circulaire economie moeten we grote stappen zetten. Met een huidig scheidingspercentage van 78% van ons afval zijn we in de gemeente al goed op weg. Maar we zijn er nog niet. In de gemeente Renkum hebben we een hoog consumptieniveau waardoor we veel afval produceren.”
In het nieuwe afvalbeleid stelde de raad unaniem het doel van maximaal 80kg restafval per inwoner per jaar in 2025.
Daarnaast worden ook scholen en maatschappelijk organisaties ondersteund in het (gaan) scheiden van afval. Dit is geen wettelijke taak van de gemeente, maar volgens onze wethouder Joa Maouche te belangrijk om aan de markt over te laten.
Preventie
GroenLinks wil daarbij niet alleen inzetten op goed scheiden, maar ook op preventie van afval. GroenLinks pleit daarom voor het terugdringen van single-use-plastics. We hebben het college gevraagd een verbod op wegwerpplastic op te nemen in het nieuwe evenementenbeleid.
Een goede stap die al gezet wordt in het voorkomen van afval is de komende invoering van de Ja/Ja sticker voor brievenbussen. Alleen brievenbussen met een Ja Ja sticker mogen vanaf 2021 reclamefolders ontvangen. Wie geen sticker heeft, krijgt alleen huis-aan-huiskranten en wie een Nee Nee sticker heeft krijgt geen van beide. De vragen die raadslid Liselot Jansen hierover stelde, leidden hiermee tot concreet resultaat.
GFT wekelijks in juni, juli, augustus
Afgelopen jaar is de ophaalfrequentie van gft verlaagd van wekelijks naar tweewekelijks. Veel mensen willen graag dat ’s zomers weer wekelijks de groene kliko geleegd wordt, daar is gehoor aan gegeven. De afvalheffing gaat hierdoor ongeveer 3 euro per huishouden omhoog. Wie veel tuinafval heeft in het najaar, kan een extra groenkliko aanvragen, het wegbrengen naar Veentjesbrug of laten ophalen. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om het te laten ophalen in een BigBag.
De bladactie in de herfst – waarbij u bladeren uit de tuin naar de straat mag vegen, waarna de veegwagen het komt ophalen – blijft ook bestaan. In de straten waar de veegwagen niet kan komen, komen bladkorven.
PMD-kliko’s in de toekomst
Het PMD wordt in de toekomst in een kliko verzameld, ongeveer de helft van de inwoners zijn hier voorstander van. De andere helft houdt liever het systeem met zakken. De arbo-wetgeving gaat er in de komende jaren voor zorgen dat we niet anders kunnen dan omschakelen naar kliko’s. Waarschijnlijk gaat de verandering in vanaf 2022. Het voordeel is dat de vuilniswagen dan minder vaak hoeft te rijden, want PMD in kliko’s hoeft maar eens in de 3 weken opgehaald te worden.
Grondstoffen met waarde gratis aanbieden
In de raadsvergadering werd uitgebreid gesproken over de noodzaak om grondstoffen met restwaarde gratis aan te kunnen bieden op Veentjesbrug. Op dit moment kan ieder huishouden zes keer per jaar gratis terecht, daarna wordt een bijdrage gevraagd. Het zou wenselijk zijn als er twee routes komen op het afvalbrengstation, vindt de raad. Een voor restafval – waarvan de verwerking de gemeente geld kost - en een voor grondstoffen met restwaarde. Op die laatste zouden inwoners dan onbeperkt gratis terechtkunnen. Uit een enquête blijkt dat voor het overgrote deel van de inwoners de 6 gratis bezoeken wel toereikend zijn. In het afvalbeleidsplan is afgesproken een visie op het afvalbrengstation te maken, daarin neemt het college de wens voor een gratis route mee.
Meer info
Vragen over afval? Alle informatie staat duidelijk op www.acv-groep.nl. Daar staan ook veel tips over wat in welke prullenbak moet. Wist je bijvoorbeeld dat chipszakken sinds een paar maanden bij het PMD mogen? Je vindt er ook tips tegen maden in de gft-kliko en adviezen om onnodige verpakkingen te voorkomen.
Heeft u ideeën om afval te verminderen of om nog efficiënter te scheiden en de afvalberg te verminderen, vertel het ons!