“ "Wonen weer betaalbaar maken" ”

Eveline Vink Lijsttrekker

Wie?

Eveline Vink is al 18 jaar gelukkig inwoner van Oosterbeek. Ze is getrouwd met Hartmut met wie ze twee tienerdochters heeft. Ze werkte in het onderwijs en de Bibliotheek en is inmiddels al jaren zelfstandig tekstschrijver/redacteur. Eveline is een lezer en taalliefhebber en sinds Corona maakt ze van haar tuin een waar vogelparadijs. Ze wandelt graag in de bossen of op de hei. Eveline is politiek ervaren, is betrouwbaar en handelt vanuit idealisme, maar altijd met oog voor het compromis.

Waarom?

Ik voel me zeer betrokken bij de wereld en wil zelf doen wat ik kan om die een stukje mooier te maken. Voor mij staan mensen daarbij centraal, niet het kapitaal. Ik wil dat huizen worden gebruikt om in te wonen, niet om winst mee te maken. Wonen moet weer betaalbaar worden en iedereen moet een fijn huis kunnen vinden!

Hoe?

De overheid moet ingrijpen in de woningcrisis. Dat doen we lokaal door een zelfwoonplicht in te voeren en nieuwe woningen voor minimaal 80% in het sociale en middensegment te bouwen. Landelijk spant GroenLinks zich in om bijvoorbeeld een huurplafond in te voeren voor de vrije sector en gemeentes de mogelijkheid te geven belasting te heffen op leegstand. Die samenwerking is nodig, want de wooncrisis is simpelweg niet alleen lokaal op te lossen.
De komende jaren is het belangrijk om te zorgen dat betaalbare woningen terechtkomen bij de doelgroep waar ze voor bestemd zijn. Daarbij sparen we ons prachtige groene buitengebied en investeren we juist in bebouwd gebied: leegstaande, lelijke gebouwen en verpauperde plekken veranderen in mooie buurten waar het fijn wonen is. In het groen!