“ "Natuur op biodiversiteit op één!" ”

Norbert Merge-Metz Kandidaat-raadslid

Wie?

Norbert, getrouwd met Marijke Metz, woont sinds 1985 in onze gemeente. Eerst in Oosterbeek en daarna in Doorwerth. Ondernemen zit in zijn DNA. Norbert was één van de twee oprichters van een succesvol ICT-bedrijf. In 2004 is hij vanuit zijn betrokkenheid bij de Vergeten Groenten-beweging met de inmiddels bekende Tuinen van MergenMetz gestart. Hij richt zich op ecologisch (moes- en sier-)tuinieren en kookworkshops: goed voor de biodiversiteit en lekker voor mensen! En niet alleen dat, ze dragen bij aan het behoud van zeldzame huisdieren: Welsumer kippen en de vriendelijke Bonte Bentheimer varkens (bekend van de bestrijding van de exoot Japanse duizendknoop bij het spoor in Oosterbeek). Zijn veelzijdige ondernemerschap en idealisme combineert Norbert ook nog voor topkwaliteit, beter dan ‘fairtrade’ chocolade: ClearChox.

Waarom?

De doctrine van almaar doorgaande economische groei als graadmeter voor onze welvaart, is teneinde. Ons welzijn, levensgeluk, bestaanszekerheid en een gezonde omgeving worden niet alleen bepaald door de stand van de economie. Sterker nog, onze welvaart in de toekomst zal steeds sterker afhangen van de keuzes die we nu maken: die moeten groen zijn. Vanuit die filosofie ben ik ondernemer, en is nu ook de leidraad voor mijn politieke inzet.

Hoe?

De gemeente moet het voortouw nemen waar het gaat om, bijvoorbeeld, aanpak van de droogteproblematiek. De natuur in en rond het Heelsums beekdal (en elders) heeft erg te lijden onder de stikstofdepositie en droogte, veroorzaakt door drinkwaterwinningen en industriële waterwinning. Dat moet anders. En kan ook anders! De gemeente kan makkelijk in gesprek gaan met de verantwoordelijke instanties en bedrijven, waar dat voor inwoners veel lastiger is. Kortom, werk aan de winkel!