Wat we nastreven is het beste voor Renkum en zijn inwoners, maar nooit ten koste van de ander, of die nu in een buurgemeente woont of aan de andere kant van de wereld. Natuurlijk geldt precies hetzelfde voor toekomstige generaties: van hen hebben wij de wereld in bruikleen.
- Renkum heeft als doel om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Dat betekent dat dan de CO2-uitstoot nul of volledig – en realistisch – gecompenseerd moet zijn. Nog achttien jaar te gaan: we gaan ons uiterste best doen dat te bereiken, bijvoorbeeld door te zorgen dat de Omgevingsvisie verenigbaar is met ons klimaatdoel.
- Energie besparen is het beste middel om onze uitstoot te verminderen. Daarom legt GroenLinks de focus op energiebesparende maatregelen, zoals het (verder) isoleren van huizen en bedrijfsgebouwen. Daarvoor stelt de gemeente renteloze leningen ter beschikking aan zowel eigenaren als huurders.
- De deskundigheid van inwoners is van groot belang om onze gemeente sneller te verduurzamen, bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing in en om het huis. Met het Energieloket, het Platform Renkum Verduurzaamt Samen en de diverse bestaande wijkinitiatieven ligt er een goede basis. GroenLinks wil dat de gemeente zich actief inzet om dit werk te faciliteren, te coördineren en uit te breiden.
- We moeten fors meer duurzame energie gaan opwekken – ook om ons aandeel in de regionaal afgesproken doelstellingen te behalen. In de eerste plaats kijken we daarvoor naar verdere opwek op en rond gebouwen, in het bijzonder meer zonnepanelen op daken, bedrijfsterreinen en parkeerplaatsen.
- GroenLinks wil dat voor het opwekken van groene stroom binnen vier jaar elk daarvoor geschikt dak in de gemeente wordt belegd met zonnepanelen (PV). Daarvoor gaat de gemeente onder meer de samenwerking met wijkinitiatieven verdiepen en renteloze leningen verstrekken aan inwoners.
- Grondeigenaren en wijkinitiatieven vinden tevens steun bij de gemeente voor de plaatsing van individuele kleinere windmolens (tot 15 meter hoog) bestemd voor eigen energiegebruik. Waar er instemming is van omwonenden voor plaatsing, verleent de gemeente er in principe snel toestemming voor, zonder ingewikkelde procedures.
- Voor verdere duurzame energie-opwek zijn waarschijnlijk zonnevelden nodig. Inwoners kunnen hier mede-eigenaar van worden en mogen ook meepraten over waar eventuele zonnevelden kunnen komen. GroenLinks wil dat zonnevelden zorgvuldig worden ingepast in de omgeving en zo worden aangelegd dat de natuur er profijt van heeft en geen hinder.
- We willen zodra dat ecologisch verantwoord is enkele intelligente grote windmolens plaatsen. Daarvoor moet hetzelfde gelden als voor zonnevelden: gemeenschappelijk eigendom en zorgvuldig ingepast.
- De bouwverordening wordt waar nodig aangepast om te zorgen dat bij bouwprojecten de laatste inzichten op het gebied van ecologisch, natuurinclusief en klimaatbestendig bouwen toegepast worden, zoals optimale isolatie, zonnepanelen, waterkelders van passend formaat, en natuurlijke koeling.
- Om droogte en wateroverlast te verminderen, moet de grond meer water kunnen opnemen en als een spons werken. We gaan daarom snel en voortvarend, samen met inwoners, tuinen minder ‘versteend’ maken. De gemeente gaat daarom onder meer gratis de tegels innemen die inwoners uit hun tuinen wippen. Ook werkt de gemeente mee aan initiatieven van de Stichting Steenbreek en anderen. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door bij de inrichting van de publieke ruimte te zorgen voor goede wateropname.
- GroenLinks wil dat ook bouwprojecten in de gemeente helpen om regenwater beter te gebruiken. Daarom willen we een het verplicht maken dat bij nieuw te bouwen panden een waterkelder van passend formaat wordt aangebracht voor opslag en gebruik van regenwater.
- Er komt een afkoppelverordening om regenwater en afvalwater te scheiden, met onder andere een programma voor verantwoorde infiltratie in de bodem.
- De verdroging van de natuur moet snel stoppen. De gemeente werkt samen met waterschap, waterleidingbedrijf en Provincie Gelderland om het oppompen van grondwater voor leidingwater, maar ook door boerenbedrijven en industrie, voor 2024 drastisch te verminderen; duurzamere toepassingen krijgen voorrang.
- De droogte in natuurgebieden moet actief worden tegengegaan. De gemeente Renkum pakt dit thema actief en leidend op in overleg met de relevante organisaties. We zetten onder meer in op het vergroten van het aandeel loofbomen in de bosgebieden in de gemeente.
- Er komt een actieve en voortdurende campagne om onze inwoners te stimuleren minder leidingwater te gebruiken. De gemeente gaat samen met de woningcorporatie aan de slag om verbeteringen aan te brengen in huurwoningen die bewoners helpen om water te besparen.
- Extreme hitte is een toenemend probleem. Om mensen en dieren hiertegen effectief te beschermen, en om schade te voorkomen, komt er een gemeentelijk hitteplan en een hitteregisseur. Hiermee geven we op lokaal niveau invulling aan het Nationaal Hitteplan.
- Voor nieuwe beplanting in de openbare ruimte gaat de gemeente bij voorkeur inheemse loofbomen, heesters en kruidachtige gewassen aanplanten. Daarbij worden vooral soorten gebruikt die klimaat- en droogtebestendig zijn en die helpen om de biodiversiteit te vergroten.