Om dat waar te maken, zal de gemeente de regie moeten nemen, waar nodig met behulp van een creatieve, innovatieve aanpak.
Onze woonplannen gaan hand in hand met onze groene agenda. Door natuurinclusief te bouwen binnen de bestaande kernen, breiden we de natuur uit de woongebieden in, in plaats van andersom. We stellen hoge klimaateisen aan nieuwbouw en gaan met de lokale samenleving aan de slag om ook bestaande gebouwen snel veel duurzamer te maken.
- Nieuw te bouwen woningen in de gemeente Renkum bestaan voor 80% uit woningen in het sociale- en middensegment (huur en koop) en minstens de helft hiervan is sociale huur.
- Bijzondere of alternatieve woonvormen, bijvoorbeeld coöperaties, woon-zorgclusters of woongroepen, kunnen een aantrekkelijk alternatief zijn voor een (standaard) eengezinswoning, onder meer voor jongeren en ouderen. Ze kunnen bovendien de doorstroming binnen het woningbestand bevorderen. De gemeente verleent actieve steun aan inwoners en groepen die zulke (kleinschalige of middelgrote) woonvormen willen realiseren, mits plannen passen binnen het gemeentelijk woon- en bouwbeleid. We nemen bureaucratische hindernissen weg en creëren een toegankelijk loket wonen voor initiatiefnemers.
- De gemeente zorgt ervoor dat in wijken en buurten waar gebouwd wordt, oog is voor het afwisselen van woningtypen, zodat we mooie, gemengde buurten hebben.
- We willen dat nieuwe woningen eraan bijdragen dat meer mensen de kans hebben om goed en betaalbaar te wonen. Daarvoor voert de gemeente voor deze woningen een anti-speculatiebeding en een zelfbewoningsplicht in. Voor bestaande woningen wordt dit geregeld met behulp van verhuurdersvergunningen, een huurplafond en een maximale huurstijging. Zo kunnen alle huurders rekenen op een goede en eerlijke behandeling.
- De gemeente hanteert een proactieve en creatieve aanpak voor het realiseren van tijdelijke woningen waar dat kan, bijvoorbeeld in leegstaande winkelruimte en kantoren, en op vrijkomende grond binnen de bebouwde kom. Hiervoor richt de gemeente Renkum een sociale onderneming op.
- De gemeente stimuleert ook het permanent omvormen van daarvoor geschikte leegstaande bedrijfs- en kantoorpanden tot woningen.
- We maken het voor ouderen aantrekkelijker om door te stromen naar een beter passende zelfstandige woning in de eigen buurt. Samen met inwoners zorgen we dat zulke woningen er zijn en dat ze een aantrekkelijk alternatief zijn voor het blijven wonen in een te grote woning.
- We bouwen binnen de grenzen van de huidige bebouwing en met respect voor aangrenzende natuur. Waar nieuwe bebouwing direct aan een natuurgebied (bijvoorbeeld Natura2000 of Gelders Natuurnetwerk) grenst, wordt bijzondere aandacht besteed aan de inpassing en de noodzaak van een geleidelijke overgang. Bij vervangende bouw mag het (bovengrondse) bouwvolume alleen toenemen, als dit goed past in de omgeving.
- Nieuwbouw binnen de dorpen gebeurt in de eerste plaats op locaties waar al bebouwing staat of op grond die als parkeerplaats in gebruik is, zodat de ‘groene longen’ van dorpen zo veel mogelijk worden ontzien.
- We bouwen circulair. Circulariteit – waarbij kringlopen zich sluiten en afval een grondstof is – wordt een vast criterium bij gronduitgifte, aanbestedingen en vergunningen. Binnen de toekomstige Omgevingswet stellen we scherpere eisen aan de milieuprestaties (MPG) van nieuwbouw.
- Als er gebouwd wordt voor mensen, dan doen we dat natuurinclusief. Zo wordt er ook gezorgd voor groen en ruimte voor vogels, insecten en vleermuizen.
- De gemeente heeft meer armslag nodig om betaalbare nieuwe woningen te realiseren en om bestaande woningen duurzamer te maken. Daarom begint de gemeente een eigen wooncoöperatie. Samen met inwoners stelt de gemeente vast wat de opdracht is voor de wooncoöperatie.
- Om zo goed mogelijk onze doelstellingen voor een groen en sociaal woningaanbod waar te maken, wordt gemeentelijke grond die vrijkomt en die geschikt is om op te bouwen gebruikt voor woningbouw en niet tegen maximale opbrengst verkocht aan private partijen.
- De gemeente kent relatief veel grote vrijstaande woningen op ruime percelen, terwijl er onvoldoende betaalbare woningen zijn. We ontwikkelen daarom een verantwoorde aanpak om, waar dat haalbaar is, vrijkomende villa’s om te vormen tot duurzame, toekomstbestendige woonplekken voor meerdere huishoudens. Vergunningen voor het splitsen van woningen worden kosteloos verstrekt.
- We maken duidelijke prestatieafspraken met Vivare over het verduurzamen van bestaande woningen. We leggen harde eisen vast over het energieneutraal en toekomstbestendig maken van woningen, inclusief zonnepanelen op daken en voorbereidingen op afkoppeling van aardgas. De totale huur- en energielasten van huurders stijgen hierdoor niet.
- De gemeente bewaakt de toepassing van het bestemmingsplan en in het bijzonder voor het beschermen van gebieden met de bestemming natuur. Wijzigingen van geldende bestemmingsplannen die beogen een natuurbestemming om te zetten in een andere bestemming worden niet toegestaan.
- Er komen geen nieuwe vakantieparken in onze gemeente.