De verkiezingen van 14, 15 en 16 maart 2022 zijn geweest, alle stemmen zijn geteld. De uitslag in de 23-koppige gemeenteraad van Renkum is geworden:
GemeenteBelangen 8 zetels
GroenLinks 5 zetels
VVD 3 zetels
D66 3 zetels
PvdA 3 zetels
CDA 1 zetel

Als grootste partij nodigde GemeenteBelangen de nieuwe raad uit voor een duidingsbijeenkomst. Voormalig burgemeester Eppie Klein werd voorgesteld als informateur. Elke fractie gaf hun kijk op twee vragen: hoe duiden jullie de verkiezingsuitslag en hoe zien jullie het nu startende formatieproces voor je.

Fractievoorzitter Eveline Vink sprak namens GroenLinks de volgende reflectie uit:

"Fijn dat we hier in openbaarheid bij elkaar kunnen zitten en hierover praten. GroenLinks heeft 4 conclusies over de verkiezingsuitslag en 4 punten voor het formatieproces.

Hoe kijkt GroenLinks naar de uitslag?

  1. De kiezer is niet ontevreden over de afgelopen vier jaar. De huidige coalitie heeft in totaliteit dezelfde omvang. Er zijn wel wat verschuivingen tussen partijen, net als bij de oppositie. Er zijn drie partijen die een zetel winnen en drie die een zetel inleveren.
     
  2. De fusie van de lokale partijen is beloond en heeft GemeenteBelangen een extra zetel opgeleverd. Er is heel duidelijk één grootste partij in de nieuwe raad. In onze ogen is het logisch dat GemeenteBelangen plaatsneemt in het college, wanneer het lukt om een constructief akkoord te sluiten met voldoende steun in de raad.
     
  3. De GroenLinks kiezers zijn trouw en zijn gelukkig met ons werk de afgelopen 4 jaar. Ondanks een lagere opkomst hebben we onze kiezers behouden en zijn we daardoor beloond met een restzetel die GroenLinks vorige keer nét misliep. Wij zien door onze stabiliteit en constructieve houding een groei van 4 naar 5 zetels.
     
  4. Wij hechten aan trouwe kiezers evenveel waarde als aan zwevende kiezers, dus wij kijken liever naar de totale grootte van een partij dan naar groei of verlies. De nieuwe raad laat een heel duidelijke uitkomst zien van een eerste partij met 8 zetels, een tweede partij met 5 zetels, een aantal kleinere partijen met 3 zetels en een eenmansfractie.

Hoe kijkt GroenLinks naar het proces?

  1. Een kleine twee jaar geleden raakte deze raad in een impasse door het vertrek van een wethouder en de verschillende visies in de raad op hoe het verder zou moeten, ook gezien de vele uitdagingen waar we voor kwamen te staan. GroenLinks heeft toen het initiatief genomen om als hele raad open gesprekken te voeren en te kijken of een raadsakkoord misschien een haalbare bestuursvorm zou zijn. De verkenner heeft toen geconcludeerd dat dit nog niet haalbaar was in Renkum.
    Onze wens voor bestuurlijke vernieuwing en meer directe democratie is onveranderd. Wij denken dat de tijd rijp is om daar stappen in te maken.
    Twee dingen vindt GroenLinks daarbij belangrijk: Open zijn over de keuzes die we maken en gericht op inhoudelijk resultaat.
     
  2. GroenLinks wil graag een zo openbaar mogelijk formatieproces, we zien dat dit bij de buren al voor de vierde keer gebeurt en wij willen dat voorbeeld volgen. Gezien de opstelling van GemeenteBelangen twee jaar geleden en de uitspraken over ouderwetse bestuursvormen en nieuwe manieren van besturen, verwachten wij dat dit ook aan kan sluiten bij hun visie en wij horen graag hoe ze daarover denken, en de andere partijen ook.
     
  3. Betrouwbaarheid en dus vertrouwen is essentieel voor succes. We zijn de afgelopen jaren daarbij een paar maal teleurgesteld en GroenLinks is daarin vast niet de enige. De oplossing is volgens ons een openhartig gesprek aangaan en daarna in gesprek blijven. Zelf duidelijk en betrouwbaar zijn en datzelfde ook van anderen verwachten. Dat is nodig voor een stabiel bestuur en voor duidelijkheid naar onze inwoners.
     
  4. GemeenteBelangen heeft aangegeven dat alle partijen individueel in gesprek gaan met de informateur. GroenLinks zal daar aangeven dat wij ons, gezien de verkiezingsresultaten, graag bereid tonen om ons in te zetten in een nieuw college."

In het door GemeenteBelangen voorgestelde proces spreekt informateur Eppie Klein de komende dagen met alle partijen individueel (zonder andere aanwezigen) en presenteert in de raadsvergadering van 30 maart de eerste bevindingen.
GroenLinks heeft aangegeven dat dit van ons ook openbaar had gemogen, maar respecteert de keuze van GemeenteBelangen en wil het proces niet vertragen.

Op 28 maart is er een raadsvergadering waarin afscheid wordt genomen van vertrekkende raadsleden. Die is openbaar toegankelijk en online te volgen via raad.renkum.nl.

Op 30 maart is er een raadsvergadering waarin alle gekozen raadsleden benoemd worden. Ook die vergadering is openbaar - iedereen mag op de tribune komen zitten - en digitaal te volgen via raad.renkum.nl. Beide vergaderingen starten om 20 uur.