De huidige inflatie en hoge energiekosten maken de armoede alleen maar schrijnender.

Als je 50 euro leefgeld per week hebt, en je moet kiezen tussen eten en maandverband dat al gauw meer dan 2,50 per pakje kost, dan is de keus snel gemaakt. Het is niet alleen het gebrek aan hygiënische middelen maar ook de schaamte en de sociale gevolgen zijn groot, meisjes gaan bijvoorbeeld niet meer naar school of vrouwen gaan niet meer sporten.

Voor GroenLinks is dit alles onaanvaardbaar, iedereen moet mee kunnen doen in onze samenleving. Daarom hebben we het voorstel van PvdA gesteund om menstruatiearmoede aan te pakken. Wethouder Joa Maouche heeft daar voortvarend uitvoering aan gegeven en nu zijn er meerdere uitgiftepunten in onze gemeente te openen waar gratis menstruatiemiddelen meegenomen kunnen worden. Die zijn o.a. bij Ons Middelpunt in Doorwerth, huisartsenpraktijk in Heelsum, Pro Persona in Wolfheze, vluchtelingenwerk Renkum en de bibliotheek in Oosterbeek.

Mooi dat we dit in de gemeente Renkum gerealiseerd hebben maar eigenlijk is het een pleister plakken op een flinke wond. Het beleid in Den Haag moet anders, armoede zou niet nodig hoeven zijn in een rijk land als Nederland. GroenLinks pleit daarom ook voor verhoging van o.a. het minimumloon, een inclusieve samenleving en de invoer van een basisinkomen.