Deze motie heeft tot veel commotie en maatschappelijke onrust geleid, vanwege de racistische toon die uit de motie sprak. In deze motie werd namelijk gevraagd om het bijhouden van gegevens over culturele en religieuze normen en waarden van Nederlanders – ook onze inwoners – met een migratieachtergrond. Omdat het juist de gemeenten zijn die gegevens van inwoners bijhouden (in de GBA), vonden wij het van belang meer te weten over hoe dit precies zit en hoe die informatie gebruikt of misbruikt kan worden.
We hebben drie vragen gesteld:
- Registreert de gemeente nu al gegevens over afkomst, cultuur, levensbeschouwing of normen en waarden (wat dat ook moge zijn) van inwoners (welke inwoners dan ook)?
In het antwoord van de burgemeester namens het College was de boodschap: Gegevens over afkomst, cultuur, normen en waarden of levensbeschouwing worden zeker niet geregistreerd. Alleen feiten die relevant zijn voor het werk van de gemeente worden geregistreerd, zoals waar mensen vandaan komen die bijvoorbeeld in een traject van inburgering zitten. In het openbaar toegankelijke verwerkingsregister van de gemeente Renkum staat welke gegevens verwerkt worden in het systeem.
- Stel dat vanuit Den Haag aan gemeentes wordt opgedragen om extra/nieuwe gegevens te gaan bijhouden over inwoners, moet de gemeente daar dan aan meewerken? Wordt zoiets, dat zeer ingrijpend kan zijn voor ONZE inwoners, dan aan de gemeenteraad voorgelegd?
De burgemeester gaf het volgende mee: De gemeente heeft nog niets uit Den Haag vernomen over het registreren van dit soort informatie. Ook is niet duidelijk of een dergelijke vraag of zelfs verplichting er komt. Mocht zo’n verzoek wel komen, dan zal de gemeenteraad daarover ingelicht worden. Ook zal dan aangegeven worden wat voor keuzes de gemeenteraad daarin heeft te maken.
- De gemeente heeft een wettelijke taak met een meldpunt voor discriminatie, en het registreren van die meldingen en rapporteren daarover. Maar is dat het topje van de ijsberg? Heeft de gemeente er zicht op of onze inwoners zich meer in brede zin gediscrimineerd voelen, op wat voor manier dan ook, en welke inwoners dan ook? En wat onderneemt de gemeente aan activiteiten om contact en begrip tussen verschillende inwoners, of groepen inwoners, te bevorderen?
Daarop vertelde de burgemeester ons: De gemeente heeft een meldpunt discriminatie, dat is een wettelijke taak. De meldingen die daar binnen komen, zijn waarschijnlijk niet volledig. Het plan was om de aanpak van discriminatie een impuls te geven, maar het budget is beperkt. De gemeente gaat met de antidiscriminatie-voorziening wel kijken hoe meer gedaan kan worden. Over wat er zoal gebeurt, zal de raad nog worden geïnformeerd. De gemeente doet dit niet alleen, maar met partners zoals bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk en anderen binnen het sociaal domein. Ook zijn er trainingen voor medewerkers.
GroenLinks staat en zal blijven staan voor iedereen in onze gemeente Renkum. Discriminatie en racisme horen niet thuis in onze tolerante en vrije samenleving. Wij willen dat inwoners zich veilig kunnen voelen in wie ze zijn, en zullen nooit toelaten dat op basis van discriminerende motieven gegevens van onze inwoners bijgehouden worden.