Een Groenberaad gaat adviseren en uitspraken doen over, de naam zegt het al, groene zaken: natuur, biodiversiteit en klimaatadaptatie, in de brede zin. Het beraad bestaat in eerste instantie uit vijf personen. Deze personen komen uit de eigen gemeente, moeten een bepaalde mate van kennis en deskundigheid hebben – het hoeven geen academisch geschoolden te zijn – en ze moeten onafhankelijk zijn.

Het aandachtsgebied is breed: ruimtelijke plannen van de gemeente, maar ook van derden, zoals grotere bouwprojecten. Ook over beleid en uitvoeringsplannen voor openbaar groen, bossen, natuur, landschap en duurzaamheid adviseert het groenberaad.

Gemeente Renkum kent al enkele onafhankelijke adviescommissies, zoals de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, waarin bouwplannen worden beoordeeld – en Adviesraad Sociaal Domein. Het Groenberaad brengt haar adviezen gevraagd en ongevraagd uit aan het College van Burgemeester en Wethouders.

Eigenlijk is het wel vreemd dat we niet eerder een Groenberaad hadden. Al jaren wordt er landelijk gesproken over hoe we omgaan met natuur, milieuverontreiniging, stikstofproblematiek enzovoorts. Op lokaal niveau wordt hangt het af van het kennisniveau van ambtenaren of laten we het aan de wijsheid van de raadsleden over. Sommige gemeenten hebben een stadsecoloog in dienst of huren extern advies in per project. Met het Groenberaad boren we de grote hoeveelheid kennis aan die er onder onze inwoners aanwezig is.

Een mooi voorbeeld is: Hoe zou het zijn verlopen met Hartenseweg 7 als we een Groenberaad hadden gehad dat een advies had uitgebracht? Was er dan ooit een bestemmingsplanwijziging aan de gemeenteraad voorgelegd?

Of neem simpelweg een laan aanplanten met louter eiken – dat is een snackbar voor de eikenprocessierups. Een gemengde beplanting is veel beter. Of het aanleggen van kruidenrijke bermen? Nog steeds zien we af en toe dat groenmedewerkers een berm maaien, omwerken en met teeltaarde bedekken in het bloeiseizoen van de wilde voorjaarsbloemen. Dat willen we anders.

Het Groenberaad kan veel kosten besparen, verkeerde besluiten voorkomen en geeft een officiële stem aan de belangen van natuur en klimaat.

“ Met het Groenberaad boren we de grote hoeveelheid kennis aan die er onder onze inwoners aanwezig is. ”
Norbert Mergen-Metz Raadslid