Wij vinden dat iedereen mee moet kunnen doen in onze gemeente. Ieder van ons heeft ongetwijfeld voorbeelden gehoord, gezien en gelezen dat er een toename is van mensen die niet meer weten hoe nu verder. Mensen die moeten kiezen tussen honger of kou.

Voor veel inwoners is het geen vijf voor twaalf inzake hun financiën maar al vijf over twaalf. Dit is voor GroenLinks onacceptabel. Daarom heeft ons raadslid Liselot Jansen heeft samen met Rita Weeda van de PvdA de motie ‘Wachten kan niet meer’ gemaakt, die door de raad werd aangenomen. We zetten in op verruiming van de bijzondere bijstand voor wie het financieel niet redt. Dankzij de motie wachten we hier niet mee niet tot 2023, want mensen hebben NU hulp nodig!

Nog meer goed nieuws: de uitbreiding van de Gelrepas en het Kindpakket om de armoedeval te verlichten. Dit geldt niet alleen voor huishoudens met een inkomen tot 120%van de bijstandsnorm. 

Uit onderzoek blijkt dat stellen die 150% van het wettelijk sociaal minimum verdienen, met schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar, de grootste armoedeval kenden. Gaan zij meer verdienen, dan gaan ze er netto geen cent op vooruit.
Het is nu voor deze groep ook mogelijk geworden om gebruik te maken van de Gelrepas en het Kindpakket.

Ook kunnen mensen die meer dan 120% van de norm verdienen, aanspraak maken op de bijzondere bijstand. In deze onzekere periode met hoge energiekosten en torenhoge inflatie dreigt het leven voor onze inwoners onbetaalbaar te worden. Echte aanpak van deze situatie moet in Den Haag gebeuren. Maar intussen doen wij in Renkum wat we kunnen om mensen te helpen.
Mooi dat we als raad, deze regelingen uit hebben kunnen breiden voor een bredere, grotere doelgroep, voor een letterlijk en figuurlijk warm Renkum waar we niemand in de kou laten staan!

Het aanvragen van de Gelrepas kan hier: Gelrepas Renkum
Het aanvragen van bijzondere bijstand, energietoeslag, Kindpakket en andere ondersteuning kan hier: Inkomensondersteuning Renkum

“ Laten we met elkaar afspreken dat niemand in onze gemeente hoeft te kiezen tussen honger of kou. ”

Eveline Vink Fractievoorzitter