Natuur met elkaar verbinden
In ons kleine land is zeer beperkt ruimte voor robuuste natuur. Door natuurgebieden met elkaar te verbinden, versterk je de ecosystemen. Dat was de basis voor het omvormen van het industriegebied naar natuur in het Renkums Beekdal.
Een belangrijke ecologische verbindingszone (de ‘Renkumse Poort’) tussen de Veluwe en de uiterwaarden van de Rijn werd tot stand gebracht. Aan de laatste verbinding, een ecopassage onder de N225, wordt op dit moment door Provincie Gelderland gewerkt.
Renkum is trots op dit gebied en haar geschiedenis. Terecht. De eerste plek in Nederland waar de natuur voorrang kreeg op industrie.
Duurzame woning
Als je de geplande woning aan Hartenseweg 7 bekijkt, valt op hoe duurzaam en natuurinclusief de plannen zijn. Er is veel rekening gehouden met de bijzondere plek waarvoor het huis is ontworpen. Het past bovendien binnen het bouwvlak van een schuur die er al een paar jaar staat. De rest van het terrein wordt natuurrijk ingericht.
Het perceel heeft nu de bestemming ‘natuur met agrarisch medegebruik’. Samen met de drie al bestaande woningen vormt het een enclave in de natuur. Aan drie kanten door Natura2000 en aan de vierde kant door de het door ons allen zo gekoesterde Renkums Beekdal.
Het geld was op
“Waarom zijn die paar huizen langs de Hartenseweg destijds blijven staan?” vroeg ik Dirk van Uitert, die van ’04 tot ‘10 als wethouder verantwoordelijk was voor het project. “Het industriegebied verplaatsen kostte 40 miljoen. Er was 36 miljoen. Er was dus simpelweg geen geld over om van deze enclave ook natuur te maken.” Ook de bewoners van de Hartenseweg onderschrijven dat de wens voor verplaatsen er wel was, maar het geld niet.
De enclave is een prop in de flessenhals van de ecologische verbinding. De toevoeging van dit huis maakt het niet groter, maar wel intensiever bewoond. Voller.
Het is bekend dat dit bouwinitiatief niet het enige in de enclave is. Ook bij andere eigenaren is animo om een schuur of stal te transformeren. En aangezien alle inwoners gelijk worden behandeld, kan dat leiden tot meer ontwikkelingen.
Het grote geheel
De ecologische verbinding Renkumse Poort is het resultaat van integraal kijken. Verder dan je eigen gemeentegrenzen, verder dan je lokale natuurgebieden. Die kijk op het grotere geheel vindt GroenLinks ook nodig bij het besluit over een bestemmingsplanwijziging aan de Hartenseweg. Hoewel dit maar een klein perceel is, met maar één woning. Als je kleine stapjes de verkeerde kant op zet, ga je nog steeds de verkeerde kant op.
Op 26 mei besluit de raad over Hartenseweg 7. Geïnteresseerden kunnen meekijken via raad.renkum.nl.