Een ondergrondse opslag van regenwater, waarmee het toilet doorgespoeld kan worden en de tuin worden gesproeid, bespaart per huishouden veel drinkwater. In Vlaanderen geldt zo’n standaard regenwateropslag al. Voor volgend jaar zomer moet het ‘waar en hoe’ van het nieuwe beleid in Renkum duidelijk zijn.

Raadslid Norbert Mergen-Metz, initiatiefnemer van de motie:

“Het zal niemand zijn ontgaan, het klimaat verandert, hetere, droge zomers, milde en soms een heel strenge winter. Hevige regenbuien en dan weer droog. We moeten ons erop voorbereiden. Het grondwaterpeil moet omhoog en dat betekent minder oppompen.

Er dreigt drinkwatertekort op diverse plaatsen in Nederland. En in onze omgeving zien we drooggevallen beken, stervende bomen die niet meer bij het water kunnen en meer. Dat heeft een grote invloed op de biodiversiteit.

Net zoals het isoleren van een huis, moet ook verstandig omgaan met water een onderdeel van ons bestaan worden. Dat kan eenvoudig door regenwater te sparen en daarmee de tuin te sproeien, de auto te wassen, de wc door te trekken en de was te doen.

Dus laten we bij nieuwbouw niet alleen standaard gasloos maken, isoleren en zonnepanelen op het dak leggen, maar ook standaard een regenwateropslag inbouwen.

En het aardige is, de waterrekening gaat omlaag.”

Monding van de Heelsumse beek