Om het doel Renkum klimaatneutraal in 2040 te halen, moet de gemeente zelf voorop lopen, zij heeft een voorbeeldfunctie. Dat betekent dat er extra geld naar het doelgroepenvervoer moet, om dit zo duurzaam en schoon mogelijk aan te besteden. Dat vindt GroenLinks en daarvoor pleitte Charlotte de Roo in de raad van 29 juni.
Aan het begin van de raadsvergadering stelde Charlotte vragen over de aanbesteding van het doelgroepenvervoer.
Vragen
In Arnhem is maandagavond in de gemeenteraad gesproken over de optie duurzaamheid i.v.m. het doelgroepenvervoer. Wij hebben al eerder in de commissie het college gevraagd hoe u hier tegenover staat. In februari was het antwoord dat u het nog niet wist. Letterlijk: het kwartje kan beide kanten op vallen.
Klopt het dat door de grote gemeenschappelijke aanbesteding de kosten voor Renkum de eerste twee jaar substantieel lager worden dan we nu aan doelgroepenvervoer kwijt zijn?
De stemming over dit onderwerp is zeer dichtbij, donderdag 30 juni wordt besloten of onze regio Arnhem Nijmegen voor duurzaamheid gaat bij doelgroepenvervoer. Gaat u ouderwets voor vervuilende dieselauto's en busjes of gaat u voor schone auto's en busjes op stroom en groen gas? Naar welke kant valt het kwartje?
Antwoord:
Het college heeft met meerderheid van stemmen besloten om tegen de duurzaamheidsoptie te stemmen. Vanaf 2018 wordt het doelgroepenvervoer veel duurder en de duurzaamheidsoptie kost rond de € 24.000 voor Renkum. We volgen de wettelijke duurzaamheidseisen.
Charlotte:
U gaat dus tegen stemmen in het regio-overleg. Kunt u bevestigen dat de grote meerderheid van gemeenten voor gaat stemmen en dat Renkum daardoor gedwongen wordt om alsnog mee te doen?
Weet u dat groen gas lokaal geproduceerd wordt en daardoor voor extra werkgelegenheid zorgt in deze regio? Weet u dat de luchtkwaliteit in Nederland een van de slechtste is in Europa? Dat mensen letterlijk ziek worden van diesel uitstoot en eerder dood gaan? Vindt u werkgelegenheid, gezondheid en klimaatvoorbeeldfunctie niet genoeg om mee te doen?
Antwoord:
Het klopt dat de meeste gemeenten voor duurzaamheid stemmen en ons daarmee verplichten deze optie ook af te nemen.
Motie
Later in de raadsvergadering dienden wij een motie in, waarin we het college opdragen voor de duurzaamheidsoptie te stemmen bij het doelgroepenvervoer. Wij willen dat gemeente Renkum haar verantwoordelijkheid neemt en net als de meeste andere gemeenten in deze gezamenlijke aanbesteding voor schoon en duurzaam vervoer kiest. De motie werd verworpen. De motie is te downloaden onder dit bericht.
Gelukkig nemen de meeste gemeenten in de gemeenschappelijke aanbesteding van het doelgroepenvervoer hun verantwoordelijkheid, waardoor ook de Renkumse gebruikers van het doelgroepenvervoer straks in schone voertuigen vervoerd worden. Het had Renkum gesierd als ze met overtuiging het goede voorbeeld zou geven aan bedrijven, maatschappelijke partners en inwoners. Want duurzaam vervoer is een keuze voor schonere lucht en voor de toekomst, die de investering waard is.