Vliegende brommers of rust in de natuur

Wie bepaalt er of je gemotoriseerd mag vliegen in de uiterwaarden? Daarover ging een rechtszaak waarin deze week uitspraak werd gedaan. Bij wie de bevoegdheid ook ligt, GroenLinks vindt dat de belangen van de natuur, de dieren en de rust van recreanten en omwonenden meegenomen moeten worden in de afweging. Daar zit het knelpunt.
 

Volgens Rechtbank Gelderland zijn de uiterwaarden feitelijk geschikt om als luchthaven te dienen voor gemotoriseerde deltavliegers. In de uitspraak van 29 januari 2018 zegt de Rechtbank dat het aan de burgemeester van Renkum is om te beoordelen of het opstijgen met een of meer paramotors in strijd is met de openbare orde en veiligheid. Is dat het enige waarop gewogen wordt? Daar lijkt het wel op.

Meer dan 200 mensen dienden een bezwaar in, toen er een Verklaring Van Geen Bezwaar werd afgegeven om met paramotors in de uiterwaarden te vliegen. Scooters, quads en brommers zijn niet toegestaan in onze bossen, uiterwaarden en natuurgebieden. Maar een vliegende brommer lijkt er wel te mogen opstijgen en landen, zolang de openbare orde niet in het geding is. Heeft de burgemeester – die hier nu over moet besluiten – geen instrument om het belang van rust in de natuur mee te wegen?

GroenLinks stelt deze en andere vragen aan het college. Download alle vragen onder dit bericht.