Wat nou Kunst, Cultuur en Erfgoed? De vorige visie die onze gemeente opstelde, heette Cultuurvisie. Met daarbij een mooie definitie van cultuur:

We verstaan onder cultuur alles wat door de samenleving wordt voortgebracht (in tegenstelling tot natuur). Daaronder vallen uitingen van de verschillende kunstdisciplines zoals architectuur, beeldende kunst en vormgeving, film, literatuur en podiumkunsten. Cultuurhistorie, zoals archieven, archeologie, historische collecties en monumenten maken ook onderdeel uit van cultuur.

Het begrip ‘cultuur’ is dus veelomvattend en bevat automatisch ook kunst en erfgoed. Dus we willen voor onze gemeente Renkum weer gewoon een cultuurvisie.

 

409 Scarabee 7 december 2021
Expositie 409 - Scarabee op HES H29 december 2021

Spiegel
Cultuur is een spiegel van de tijd. Was het de Oosterbeekse School in de negentiende eeuw of Pictura Veluvensis aan het begin van de twintigste, de kunstenaars die op dit moment in onze gemeente wonen en werken worden door wat vandaag gebeurt geïnspireerd.

Erfgoed, of het nu gebouwen, meubels, oude gebruiken of historische plekken in de natuur betreft, is een spiegel van de verleden tijd. Anders was het niet geërfd. Denk aan de grafheuvel die je tijdens een wandeling ziet, het verhaal van het verdwenen dorp Wolfhees of zoals onlangs, de tentoonstelling van de meubelfabriek L.O.V. in Oosterbeek.

Kunstenaars, of het nu schilders, beeldhouwers, componisten of schrijvers zijn, ze voelen zich vrij in hun handelen. Kunst laat zich niet richten, kunst is autonoom.
Datzelfde geldt ook voor hen die zich bezighouden met erfgoed. Zij doen het omdat het hen interesseert en omdat ze het leuk vinden.

Kijk vanaf minuut 6 t/m 8:30 (de rest mag ook) Afspelen op YouTube

Verdrag van Faro
Binnen de EU is er zelfs een verdrag over opgesteld. Het verdrag van Faro. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een helder filmpje gemaakt (kijk vanaf minuut 6 t/m 8:30). Daarin wordt uitgelegd dat bij erfgoed de mens centraal staat. Alles wat die mens, jij en ik, elke inwoner van onze gemeente, van waarde vindt om door te geven naar volgende generaties is erfgoed.
Zo kan erfgoed de inwoners van de zes verschillende dorpen van onze gemeente nog meer met elkaar verbinden.

1860 Mathijs Maris - De Oorsprong
Mathijs Maris - De Oorsprong (1860)

Kick en trots
Velen onder ons houden zich bezig met cultuur. Of het nu beoefenaars van kunsten of erfgoedonderzoekers zijn: ze worden gedreven iets te creëren en zichtbaar te maken. En als het moment daar is dat je het kan laten zien en verspreiden, geeft dat een kick. Dan ben je trots.

Zo hoort het
GroenLinks vindt daarom dat er een cultuurvisie moet komen, die gedragen wordt door de inwoners en waarin waardering en saamhorigheid tot hun recht komen. Bij een visie mag je gerust een beetje dromen – wat nu misschien nog niet haalbaar is, kan misschien over zeven jaar wel. We hebben zo veel enthousiaste inwoners, dan moeten we samen toch iets kunnen bereiken. Want waar een wil is, is een weg. De visie is de stip op de horizon waar die weg heen leidt.

Van en voor ons allemaal
Het is van ons allemaal en voor ons allemaal. En ja, natuurlijk, als we mooie kunst hebben, als we bijzonder en vindbaar erfgoed hebben, dan willen we de bezoekers van onze dorpen ervan te laten meegenieten. Maar niet andersom. Cultuur is er niet ten dienste van recreatie en toerisme.
Het is aan Gemeente Renkum en allerlei betrokken stichtingen, verenigingen en individuen om de schouders eronder te zetten, een mooie visie te maken en met verve de plannen gaan te verwezenlijken.

2006 - opgraving oude kerkje Wolfhees - met schedel
Juni 2006, opgraving oude kerkje Wolhees (zoek de schedel)