Het huidige bijstandssysteem is gebaseerd op wantrouwen, er is veel controle en weinig ruimte voor flexibiliteit. Terwijl minder regels en ruimte om bij te verdienen juist voordelig zijn, het zorgt voor meer zelfredzaamheid, minder stress en meer zelfvertrouwen.
Uit proeven met bijverdienen in de bijstand in een aantal steden waaronder Amsterdam, Utrecht en Groningen is gebleken dat de kans op uitstroom uit de bijstand verdubbelde, van de mensen die de ruimte kregen om bij te verdienen, stroomde 18% uit de uitkering tegenover 8% van de controlegroep. Ook is gebleken dat een zachtere, regelarme bijstand niet slechter werkt dan de Participatiewet zoals we die nu kennen.
GroenLinks pleit voor een sociale bijstand, uitgaand van vertrouwen in plaats van wantrouwen, een uitkering is immers een recht.
Wij zouden het liefst willen dat de gehele Participatiewet op de schop gaat, zolang dat niet aan de orde is proberen wij het beleid in bijstand menselijker en socialer te maken, ook in Renkum.
Om mensen meer financiële ruimte te geven willen we dat mensen met een uitkering een bijverdienpremie van €220 euro krijgen en giften tot 1200 euro per jaar mogen ontvangen.
Raadslid Liselot Jansen van GroenLinks stelde afgelopen maand de vraag of de vrijstelling van giften tot 1200 euro ook in Renkum ingevoerd kan worden, zoals dat ook al in andere gemeenten gebeurt. Samen met de PvdA stelde GroenLinks daarom vanavond in een motie voor dat giften tot 1200 euro worden vrijgesteld en Renkum met de bijverdienpremie aan de slag gaat als experiment voor enkele jaren. De raad stemde unaniem in.
Het is nog geen basisinkomen zoals wij dat graag willen zien, maar wél een stap in de goede richting, een socialer en inclusiever Renkum waarin iedereen kan meedoen.