De laatste raadsvergadering voor het zomerreces, op woensdag 25 juni, was ook meteen de eerste vergadering met de nieuwe burgemeester als voorzitter. Even wennen. We spraken in deze vergadering onder meer over de plannen voor de plek waar nu nog de oude Pieter Reijnega MAVO school staat, aan de Talsmalaan in Oosterbeek. Na een lange en levendige discussie werd het voorstel van het college, om de plannen door te zetten, goedgekeurd. Met wat aanpassingen, onder andere van GroenLinks en PvdA. Wij zijn erg blij met deze uitkomst.
Het gaat hier om een prachtige plek in Oosterbeek, in een monumentale setting, aan de rand van landgoed en park. Vlakbij het Airborne Museum. Het huidige oude schoolgebouw is niet meer ‘bewoonbaar’ en staat inmiddels leeg. Dit gebouw was overigens al jaren niet meer in gebruik als school maar kunstenaars hadden er hun atelier. Die kunstenaars wisten dat ze eruit moesten, maar toch is het jammer, en wat zou het mooi zijn als voor die kunstenaars een nieuwe oplossing gevonden wordt!
Een initiatiefgroep van inwoners die zich ‘Vier Landgoederen op de Helling’ (4LGH) noemt, heeft al jaren samen met de gemeente gewerkt aan een plan voor vernieuwing. Dit project speelt – af en aan – al 25 jaar! De grote wens: een gebouw realiseren met als hoofdfunctie cultuur en kunst. Misschien een museum, bezoekerscentrum, ruimtes voor activiteiten, depot… De exacte invulling weten we nog niet. Dat is spannend, want we beslissen over iets wat nog niet helemaal scherp vorm gekregen heeft. Maar alleen maar praten over hoe geweldig belangrijk we cultuur en kunst vinden, dat vinden wij niet goed genoeg. We willen het ook concreet maken. We willen nu eindelijk vooruit.
Om de plannen voor een cultuurgebouw te kunnen betalen, moet er een combinatie worden gemaakt met woningbouw. Door verkoop van die woningen kan de investering in het gebouw worden terugverdiend. Hoe de woningbouw eruit zal gaan zien is ook nog niet duidelijk. Het wordt zeker geen grootschalige woonwijk: de plannen zullen sowieso altijd moeten blijven passen in het karakter van de plek. Dus kleinschalig en misschien op een bovenverdieping van het gebouw. Maar wij vinden de woningen wél essentieel. Om de kosten te dekken, maar ook omdat we in onze dorpen elke extra nieuwe woning kunnen gebruiken. En wij denken dat het op deze plek ook kán. Het zal een gewilde plek zijn om te wonen: dichtbij het dorp en voorzieningen, uitstekend bereikbaar met OV, en aan de rand van het groen in een schitterende omgeving.
GroenLinks en PvdA hebben een amendement ingediend op het voorstel, om te zorgen dat er iets meer vrijheden komen op het gebied van woningbouw. We willen dat bekeken wordt of er misschien méér en betaalbare woningen gebouwd kunnen worden. En ook willen we dat op het gebied van parkeren en mobiliteit breder gezocht wordt naar innovatieve, milieuvriendelijke en stikstofvrije oplossingen. Ons amendement is met steun van de fracties van GemeenteBelangen en Partij Renkumse Dorpen aangenomen.
In de raad hebben we daarnaast aangegeven dat sloop van het huidige gebouw niet onze voorkeur heeft vanuit het oogpunt van circulariteit (en het slopen kost ook nog eens heel veel geld). Maar een leegstaand gebouw met hekken eromheen voor de veiligheid is natuurlijk ook niet ideaal. De wethouder heeft toegezegd dat op korte termijn onderzoek gedaan zal worden naar de structurele integriteit van het schoolgebouw en of hergebruik nog mogelijk is. Zo niet, dan moet het misschien alsnog worden gesloopt.
Ingewikkeld is dit project zeker. Andere partijen in de raad (VVD en D66) kwamen met een amendement om de gebouwen nu vrijwel direct te slopen en voorlopig niet verder te gaan met het project, omdat er zoveel onduidelijkheden zijn. Gelukkig is dat amendement niet aangenomen. Als GroenLinks en PvdA zijn wij bezorgd dat als je de hele boel nu stillegt, met als reden dat het te ingewikkeld is (vanwege bijvoorbeeld de stikstofproblematiek), dan is er over een paar jaar waarschijnlijk weer een andere reden voor uitstel (of afstel). En dan komt het misschien nooit meer van de grond.
Wij vinden: als je iets écht wil, en als je een plek waar cultuur en kunst kunnen landen in onze gemeente écht belangrijk vindt, dan moet je er ook voor durven en willen gaan.