Fractievoorzitter Eveline Vink verwoordde de visie van GroenLinks als volgt:

“Een bouwplan dat niet optimaal is en onvoldoende draagvlak heeft onder de burgers met als neveneffect weinig vertrouwen van de inwoners in het lokale bestuur.”
Dat zei mijn collega in 2014 over het bouwplan Münninghofflaan. Ik zat toen net in de raad en ik heb sindsdien tientallen ruimtelijke projecten zien langskomen, waar je dit citaat ook op kunt toepassen. Onder inwoners leeft de gedachte dat als je maar geld hebt, of een grote mond, of gewoon zonder vergunning aan de slag gaat, je uiteindelijk je zin wel krijgt in Renkum. Of dit nu terecht is of niet, we moeten het ons wel aantrekken.

 

“ Het is fnuikend als er telkens een stukje vertrouwen in het lokale bestuur verloren gaat.
Je kunt het bij de uitkomst van een ruimtelijk project niet iedereen naar de zin maken, maar je kunt wel zorgen voor een proces waar iedereen goed op terugkijkt. ”

Dat is wat de Rekenkamercommissie aanbeveelt, en waar GroenLinks zich van harte bij aansluit. Het is dus tijd om het anders te doen.

We spreken hierbij met elkaar af dat we het anders gaan doen, maar we weten allemaal dat de praktijk nu niet van de één op de andere dag perfect is. Daarom is het belangrijk om inwoners een route te geven die ze kunnen bewandelen als het niet goed gaat. Niet alleen voor klachten en bezwaren nadat het fout is gegaan, maar eerder. Een ombudspersoon of hoe je het ook noemt - iemand die als neutrale factor een rol kan spelen tijdens het proces en daarmee voorkomen dat het misgaat.