Gebruik van kraakhelder schoon leidingwater is de normaalste zaak van de wereld. Tot we deze zomer met de neus op de feiten werden gedrukt. Waarom besproeien we onze tuin niet met opgespaard regenwater? Als er een druppel leidingwater in de wasmachine komt, is het water vies. Daar kunnen we dus ook regenwater voor gebruiken. Of wat dacht je van de wc doorspoelen? Moet dat echt met dat lekkere schone water?

De natuur lijdt onder de droogte. Bomen die niet diep wortelen sterven. Ook onze Wodanseiken leggen langzaam het loodje. De toppen dragen geen blad, de sapstroom haalt het niet meer. Andere bomen werpen vroeg hun blad af. Dat is lijfsbehoud, maar als dit twee jaar achtereen gebeurt, sterft ook deze boom. En de heide is mooi rood, niet van de de bloei, maar rood van dood.

In 2020 schreven we al op deze website over watergebruik en waterhergebruik. Lees dit. Per persoon gebruiken we ca, 135 liter per dag aan schoon leidingwater. We nemen zelf maar 1,6 liter tot ons (koffie, thee, glaasje water, groenten koken e.d.) De rest van het fijne schone water misbruiken we. We spoelen per persoon maar liefst elke dag 33 liter door de plee. We besproeien onze tuinen, we doen de was ermee, noem maar op. Okay, douchen met schoon water is misschien wel een fijn idee.

Als we regenwater gebruiken waar geen kraakhelder schoon water voor nodig is, besparen we minstens 35% per dag. Dat kan tot wel 50% loplopen.

En weet je wat het leukste is, een regenwateropslag kost minder dan een badkamer. En met gebruik van regenwater gaat je waterrekening omlaag. Een badkamer verdient niets terug.