Hoewel Nederland voor een groot deel onder zeespiegel ligt, kan het toch lijden onder een watertekort. We hebben het over schoon drinkwater en ook een lage grondwaterstand. Het een is met het andere verbonden.
De grondwaterstand wordt door de waterschappen laag gehouden zodat boeren met zwaar materieel weiden en akkers op kunnen rijden. De grondwaterstand wordt echter nog lager door oppompen van water, voornamelijk voor drinkwater. (En ja, ook boeren pompen sloot- of grondwater op en spuiten dat over hun maisakkers, maar dat is verhoudingsgewijs gering.)
Deze zomer was de Heelsumse Beek op sommige plaatsen een piepklein stroompje. Misschien staat ie over een jaar of wat droog. De schade op de natuur is enorm. En dat raakt ons ook. Want het is uiteindelijk de omgeving waarin wij leven. Kunnen leven.
Waterverbruik
Een mens verbruikt rond de 50.000 liter water per jaar. Dat is pakweg 135 liter per dag. Het meeste wordt voor douche en bad gebruikt (45 liter p.p. per dag), maar de wc is een goede tweede (33 liter). Voor de was gebruiken we gemiddeld 13 liter per persoon per dag. Schoon helder, geweldig drinkwater dat soms van betere kwaliteit is dan het bronwater in de winkel. (Ah, we drinken ongeveer 1,6 liter leidingwater per persoon per dag.)
Dus als we voor het doorspoelen van de wc en voor het doen van de was ander water gebruiken, dan kunnen we 46 liter per dag besparen. Dat is 34 procent! En die 46 liter is weer drinkwater voor pakweg dertig mensen, zodat uiteindelijk minder water wordt opgepompt en er meer water in de Heelsumse en Renkumse beek stroomt.
Regenwater hergebruiken
Door regenwater in een ondergrondse tank van 5000 liter op te slaan en het water voor wc en de wasmachine te gebruiken, kan heel wat keer de was worden gedaan en wc worden doorgetrokken.
De regenval is zo’n 900 mm per jaar. Dat betekent voor een dakoppervlak van zeg 80 m2 een 72 kubieke meter per jaar. Dat is dus 72.000 liter. Dus regenwateropslag en gebruik moet.
Daarnaast kan in een nieuwbouw of grote verbouw makkelijk twee afvalwatercircuits worden aangelegd. Een met zgn. zwart water (w.c., keukenafwas) en een met grijs water (wastafels, douche, e.d.) Het grijze water kan met een helofytenfilter worden gereinigd en ook voor de wc worden gebruikt.
Standaard bij nieuwbouw
Dit is geen hocus pocus, er zijn in onze gemeente al huizen waar dit wordt toegepast. GroenLinks wil dat dit standaard wordt voor alle nieuwbouw en ingrijpende verbouw. Wij hebben het college vragen gesteld over de mogelijkheden om deze voorwaarde mee te nemen.
Wil je meer weten over het maken van twee watercircuits in je huis? Lees hier over een voorbeeld van een huis in Heelsum: https://mergenmetz.nl/blog/wonen/regenwater-voor-wc-en-1/