In november wordt jaarlijks de begroting van de gemeente vastgesteld. Daarin staan alle plannen en budgetten voor het komende jaar. We willen een stormvaste begroting indienen bij de Provincie, want die kijkt als toezichthouder kritisch naar de Renkumse financiën. We hebben daarom € 50.000 extra opgenomen voor de gevolgschade van klimaatverandering en een buffer van € 250.000 voor andere tegenvallers. De vertrokken wethouder wordt vervangen door een deeltijd wethouder, wat een besparing oplevert. De belasting gaat omhoog met 75 euro per jaar voor de gemiddelde huizenbezitter, een maatregel die we moeten nemen omdat Den Haag te weinig budget geeft voor zorg, jeugdzorg en andere nieuwe taken die de gemeente krijgt.



Inzet voor klimaat

We hebben aandacht gevraagd voor blijvende inzet op klimaat. Niet alleen de gevolgen, maar ook de aanpak van klimaatverandering en de adaptatie van de openbare ruimte. De realiteit is dat we veel te weinig geld hebben om klimaatverandering aan te pakken zoals we zouden willen. Daarom hebben we alle hulp nodig, van inwoners, van bedrijven en van subsidies van de Provincie, om samen vooruit te komen.

Het college heeft toegezegd om de bomenverordening van 2016 te evalueren, omdat het erop lijkt dat het aantal bomen in de dorpen daalt. Particulieren kappen meer dan voorheen, en dat is zorgelijk en onwenselijk.

We vroegen ook om meer aandacht voor fietsparkeerplekken in het parkeerbeleid. De ruimte die we auto's geven is een sturingsinstrument. Mensen nemen parkeermogelijkheden mee in hun keuze voor een vervoermiddel. GroenLinks vindt dat Renkum meer kan bereiken door daar duidelijke keuzes te maken.




Sterk bestuur

Voor veel ambities is op dit moment te weinig geld. De Tweede Kamerverkiezing wordt in die zin ook een lokale verkiezing, het is echt tijd voor verandering in Den Haag. Wij laten onze ambities niet los, maar nemen nu wel de besluiten die nodig zijn om Renkum door de storm te loodsen.

Eveline Vink: “We zijn dit proces ingegaan met de hoop dat elke fractie de moed zou hebben over de politieke verschillen heen te kijken. We hebben immers een gezamenlijk belang.” Tijdens de begrotingsbehandeling werd duidelijk dat niet alle partijen bereid zijn compromissen te sluiten en verantwoordelijkheid te nemen.

De situatie van de gemeente vraagt meer dan ooit om een sterk bestuur. Wij willen een college dat dichtbij inwoners staat, inspeelt op initiatieven uit de samenleving en oog heeft voor wat er nodig is in onze zes dorpen. De vraag ‘Moet er wel een nieuwe wethouder komen?’ beantwoorden wij, na goed onderzoek en overleg, daarom met: ‘We doen de samenleving tekort als we het college niet op sterkte brengen.’




Eerlijk en groen

De Najaarsnota en Begroting 2021 werden aangenomen dankzij GroenLinks, VVD, PvdA en D66. Het college heeft opnieuw laten zien dat zij de uitdaging aankunnen. Samen met hen blijven wij de schouders er onder zetten voor een eerlijk en groen Renkum.